El pressupost del COPATE s'incrementarà un 18% i pujarà a 19,7 milions el 2023

17/11/2022
COPATE
El president del COPATE, Xavier Faura i el gerent del COPATE, Jesús Auré.

El pressupost del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) serà de 19,7 milions d'euros l'exercici 2023, un 18% superior al d'enguany. Així, el COPATE preveu un important augment del capítol de transferències corrents, que s'augmentaran prop de 2 milions d'euros per la posada en marxa d'actuacions com la recollida de la fracció orgànica adaptada als grans productors o la promoció de la marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera. "El pressupost que portarem avui a aprovació a la junta general preveu un increment de 3 milions d'euros respecte al d'enguany, però aquest augment encara podria ser major si s'aprova la subvenció de 3 milions d'euros del pla de sostenibilitat turística en destinació, dels fons Next Generation", ha explicat el president del COPATE, Xavier Faura.

Aquest pressupost ha estat treballat entre els socis de govern del COPATE, Esquerra Republicana, Movem Terres de l'Ebre i el PSC i ja s'ha presentat als grups de l'oposició, Junts per Catalunya i l'Agrupació d'Electors. El pressupost es debatrà avui en la junta general del COPATE. "Fa gairebé un any vaig assumir la presidència del COPATE conscient dels reptes d'aquest consorci no només com eina de suport per al món local, sinó també en àmbits estratègics per al territori, ja que el COPATE és l'ens de referència ambiental a les Terres de l'Ebre", ha dit Faura, "un ens compromès amb els ODS de l'Agenda 2030", hi ha afegit.

Pel que fa als ingressos, la partida més important és la de transferències corrents, amb un import de 17,4 milions d'euros on s'inclouen 4,4 milions d'euros per la recollida de residus al Montsià; 2,6 milions d'euros per la recollida de residus al Baix Ebre; 3,3 milions d'euros pel tractament de la resta i la fracció orgànica i 899.000 euros pel control de les plagues de la mosca negra i el mosquit, entre altres.

En relació amb el pressupost de despeses, la compra de béns corrents i serveis amb una partida de 13,3 milions d'euros és la més elevada. El cànon sobre els residus de l'Agència de Residus de Catalunya s'incrementa i puja un total de 3,1 milions d'euros. També augmentarà el cost de la recollida i tractament de residus de 45,42 euros/tona a 57,88 euros/tona, per l'encariment del subministrament elèctric, la pujada dels preus del combustible i l'increment dels costos vinculats a subministraments relacionats amb l'explotació ordinària.

Amb l'objectiu de contenir aquests costos en el futur, el 2023 es licitarà la instal·lació d'una planta d'aprofitament del biogàs i una instal·lació fotovoltaica al Centre de Tractament de Residus i Dipòsit Controlat de Mas de Barberans.

Altres despeses contemplades al pressupost corresponen a l'àrea de Salubritat i consisteixen en els tractaments necessaris per a controlar la població de mosquit, tant en espais naturals com en arrossars, i de mosca negra. En el cas del mosquit, el president del COPATE ha avançat que s'afegirà un tractament addicional en arrossars, que passaran de tres a quatre tractaments.

També el 2023 s'enfortirà l'àrea de la Reserva de la Biosfera, que representarà un 5% del total del pressupost gràcies a una subvenció de fons europeus, de 700.000 euros. "Amb aquesta aportació podrem enfortir les contraprestacions que fins ara rebien els usuaris acreditats amb la marca i garantirem que el territori respire la Reserva de la Biosfera en major intensitat", ha assenyalat el president del COPATE.

Quant al capítol d'inversions serà de 2 milions d'euros. La principal partida correspon a l'adquisició de maquinària per l'abocador de Mas de Barberans, concretament 840.000 euros. En aquest sentit, s'adquirirà una trituradora de voluminosos i fracció vegetal procedent de les deixalleries. Una adquisició que permetrà la reducció de volàtils, ja que actualment un 30% de les entrades de residus no poden passar per la premsa existent per les seues dimensions, sinó que es dipositen a l'abocador i, posteriorment, es compacten, procés durant el qual es poden generar volàtils. De fet, ja enguany s'han fet millores en aquest sentit amb la posada en funcionament d'una màquina per retractilar les bales compactades de brossa.

També entre les inversions pel 2023 es contempla una partida de 450.000 euros per la clausura de la fase III de l'abocador i una altra de 187.000 per la compra de terrenys per l'ampliació. "Hem resolt una qüestió cabdal per l'ampliació del centre de tractament de residus i dipòsit controlat de Mas de Barberans, que és la formalització dels drets d'opció sobre els terrenys on es preveu la fase IV", ha manifestat Faura.

Durant el 2023, el COPATE seguirà prestant els treballs d'assistència tècnica a través de l'Agència d'Energia de les Terres de l'Ebre, així com de l'àrea d'Entorn Natural i Territori. En aquest últim cas, s'han iniciat converses amb l'Ajuntament de Móra la Nova per col·laborar en la posada en funcionament d'un centre logístic de distribució de biomassa.

Finalment, el pressupost del COPATE contempla un increment en la partida de personal, ja que s'incorpora l'aplicació efectiva de la Valoració de Llocs de Treball, que implica una millora de la retribució salarial d'una part important dels tècnics. A més s'incorporarà un tècnic a l'àrea de Sanejament, la qual cosa permetrà al COPATE assumir un volum de projectes més considerable.