El COPATE planteja nous models de finançament per cobrir les necessitats de les plagues de la mosca negra i el mosquit

20/11/2023
COPATE
President del COPATE presentant el pressupost del Consorci per a l'exercici 2024

El pressupost aprovat té reptes importants, per una banda la millora del model de finançament del servei de control de plagues, tan de la mosca negra com del mosquit i, d’altra banda, l’activació d’alternatives per a la gestió de residus davant de l’exhauriment de la capacitat d’admissió de fracció resta del Dipòsit Controlat de Mas de Barberans.


Per donar resposta al control de plagues es modificarà el sistema actual de finançament del COPATE per tal que el món local també participi de les despeses que genera el tractament de la mosca negra al tram final dels rius Segre i Ebre. En aquest sentit, el COPATE ja ha traslladat als consells comarcals de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre, així com a la Diputació de Lleida que es faria càrrec del 50% del finançament, una proposta per aconseguir 100.000 € més, una inversió necessària per fer front a les necessitats de la plaga i fer els 6 tractaments previstos. “Som conscients que no li agrada a ningú pagar per un servei que fins ara pagaven les administracions superiors però si no fem este pas, el COPATE es veurà obligat a reduir els tractaments planificats”, comenta Ivan Garcia, President del COPATE.


Pel que fa al control de la plaga del mosquit, també hi ha novetats per seguir lluitant contra els efectes del canvi climàtic. Enguany s’han fet 4 tractaments i els pobles han reconegut l’encert, així que per seguir fent el mateix número de tractaments es necessita finançament per als costos associats, tant per a la compra de productes biocides com per a les hores de vol d’avioneta necessàries per fer els tractaments aeris. En aquest sentit, la Diputació de Tarragona, està estudiant fer una millora de la seva aportació al COPATE que aniria en benefici dels municipis afectats.

El segon repte del pressupost del COPATE es fer front a l’exhauriment de la capacitat d’admissió de residus del Dipòsit Controlat del Mas de Barberans durant el tercer trimestre de l’any, moment en el que serà necessari habilitar alternatives. Per tant, l’any vinent, s’obrirà un parèntesi que s’espera que sigui inferior a dos anys, que representarà un increment dels costos del tractament de residus. Aquest augment ja es va avançar als ajuntaments i, en molts casos, ja han adaptat les seves ordenances fiscals per garantir un millor grau de cobertura del servei.


El pressupost de 2024 recull aquesta nova realitat que, probablement, s’activarà a partir del mes de setembre. I, amb aquest canvi en la destinació final dels residus del Montsià i Baix Ebre, hi haurà partides que disminuiran el seu pes, perquè no tractarem la fracció resta a Mas de Barberans i, d’altres, com ara les que estan relacionades amb els processos de transferència i gestió dels residus, que augmentaran.


En el camp de les inversions destaca, per una banda, la creació duna partida d’1,3M€ per desplegar les actuacions incloses en el Pla de Sostenibilitat de Turisme en Destinacions (PSTD). Execució que serà possible gràcies a una subvenció de 3M€ atorgada pel Departament d’Empresa i Treball i que té com a finalitat promocionar les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera. I, d’altra banda, una partida de 250.000€, subvencionada per la Generalitat, destinada a la instal·lació d’un parc fotovoltaic d’autoconsum del Dipòsit Controlat de Mas de Barberans, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia elèctrica.