El Comitè IberoMaB visita la Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre

26/10/2015
Reserva de la Biosfera
Diferents imatges de la visita del comitè

El dia 23 d’octubre la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre va acollir un amplia representació de 17 països d’Iberoamèrica i El Carib, en el marc de la XVI Reunió del Comitè IberoMab. Aquesta trobada internacional va tenir lloc els dies 21 i 22 d’octubre a Castell de Castellet, a Castellet i la Gornal, seu de la Fundació Abertis i Centre Internacional de la Unesco per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies. L’agenda de trobada incloïa sessions de treball i culminava el dia 23 d’octubre amb una visita tècnica a la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre.

La visita comptava amb 20 persones, d’entre ells representants dels comitès MaB, d’espais protegits i tambéde les universitats dels països d’Argentina, Xile, Costa Rica, Equador, El Salvador, Haití, Jamaica, Hondures, Mèxic, Panamà, Paraguai, Perú, Portugal, República Dominicana i Uruguai. També representants de la secretaria MaB d’Espanya i del Consell de gestors de la xarxa espanyola de reserves de la Biosfera, de la Fundació Abertis, i també membres de l’ICTA, Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat UAB.

El grup va ser rebut a la seu del Consell Comarcal del Montsià, on el Sr. Albert Salvadó, conseller comarcal de Medi Ambient, els va donar la benvinguda. Posteriorment, el Sr. Josep Aragonés, coordinador tècnic de la RdB de Terres de l’Ebre els va fer una presentació sobre els trets més importants de la Reserva, així com aspectes de governança, pla de gestió, etc. El Sr. Joan Panisello, tècnic de promoció econòmica de l’Ajuntament de Sant Jaume els va explicar un projecte de desenvolupament sostenible relacionat amb la pesca de l’angula. Projecte que combina perfectament explotació i protecció d’un recurs.

Després, l’excursió va continuar sobre el terreny, on el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, els va explicar els condicionants i les dinàmiques naturals del Delta de l’Ebre, ensenyant-los indrets emblemàtics com la bassa de la Tancada, la barra del Trabucador, Les Salines de la Trinitat, tot observant les aus més característiques del nostre territori. Així mateix, el Sr. Joan Montesó, d’Unió de Pagesos, els va explicar els conreus propis del territori; i cap al migdia, a la bassa de l’Encanyissada, concretament al Mas de la Cuixota, el Sr. Lluis Garcia, gerent de les instal•lacions, els va explicar el seu model de negoci basat en una potent oferta gastronòmica, tradicional amb productes de proximitat, acompanyant-t’ho de serveis d’educació ambiental, turisme actiu i d’experiència rural.