Els consells comarcals de les Terres de l'Ebre reforçaran el turisme sostenible a la Reserva de la Biosfera amb una inversió de 3 milions d'euros

27/12/2022
Biosphere Reserve
Joan Roig, president del Consell del Montsià; Neus Sanromà, presidenta del Consell de la Terra Alta; Xavier Faura, president del COPATE i del Consell del Baix Ebre i Gemma Carim, presidenta del Consell de la Ribera.

Els consells comarcals de les Terres de l'Ebre, a través del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), gestionaran 3 milions d'euros per l'execució del pla 'Espais naturals de la Reserva de la Biosfera' en el marc de la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, finançat amb fons Next Generation.

El pla consisteix en 14 actuacions que es centren en quatre eixos: transició verda i sostenible, millora de l'eficiència energètica, transició digital i competitivitat, que s'executaran durant els pròxims tres anys. "Aquest pla serà una eina de transformació territorial, que ha de permetre aplicar un model de turisme sostenible en el marc de la Reserva de la Biosfera i convertir-se en paradigma de com el sector turístic és capaç d'exercir de palanca de canvi del territori", ha explicat el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) i del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, que avui juntament amb el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig; la presidenta del Consell de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim i la presidenta del Consell de la Terra Alta, Neus Sanromà, han presentat el pla.

Es tracta d'un pla que centra les actuacions en les zones rurals de les Terres de l'Ebre per tal de permetre que incrementen els beneficis derivats de les activitats recreatives i turístiques, que actualment es concentren més en les zones litorals. "Volem assolir un equilibri en el desenvolupament socioeconòmic del territori", ha dit Faura. Així es desenvoluparan accions vinculades a la restauració i posada en valor d'ecosistemes fluvials i de ribera per fomentar-ne l'ús públic i turístic; a la millora dels itineraris naturals i la seua interconnexió per a la pràctica del cicloturisme i senderisme; a la implementació d'actuacions que potencien el caràcter singular del patrimoni cultural ebrenc i accions vinculades a l'estratègia digital de promoció del turisme de natura.

"El treball conjunt dels quatre consells comarcals i el COPATE avui es materialitza en una gran subvenció dels Next Generation, durant aquest mandat hem treballat una estratègia conjunta, pensant les Terres de l'Ebre com un tot", ha dit el president del Consell Comarcal del Montsià.

Entre les actuacions que es duran a terme al Montsià, Roig ha destacat la interconnexió i millora dels itineraris en bici de la Reserva de la Biosfera. En aquest sentit, es connectarà el Camí Natural Via Verda del Carrilet de la Cava amb el pont Penjant d'Amposta, es crearà un nou itinerari resseguint el traçat de l'Eurovelo (entre Amposta i Freginals) que s'unirà amb el Camí Natural de l'Ebre, es milloraran els túnels de la Via Verda de la Val de Zafán. "Aprofitarem els Next Generation per dinamitzar les poblacions de l'interior de la comarca, per potenciar el cicloturisme", ha assenyalat Roig.

També a la Via Verda de la Val de Zafán, el pla de sostenibilitat turística contempla la recuperació i reforma de les estacions de Bot i Horta de Sant Joan i la tematització de diversos trams a través d'art luminescent , una actuació que generarà atractiu turístic, ja que incorporarà una proposta artística en relació temàtica amb cada indret (Horta amb Picasso, Bot amb el vi, Benifallet amb el riu, Xerta amb l'assut i Aldover amb els cítrics). "Les actuacions que durem a terme permetran enllaçar la Via Verda des del Matarranya fins al Delta de l'Ebre, presentem un projecte transversal per potenciar el turisme a la Reserva de la Biosfera i convertir la Via Verda en un aparador del producte agroalimentari ebrenc", ha apuntat Sanromà.

Per la seua banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha explicat les actuacions que es duran a terme emmarcades en l'eix de transició verda i sostenible, que permetran la restauració d'hàbitats i entorns ecosistèmics; la gestió de l'ús públic d'espais naturals i la millora dels equipaments a la Reserva Natural de Sebes.

En l'àmbit de la transició digital, el pla contempla expandir el festival de vídeo mapping EbreLumen al conjunt del territori, amb l'objectiu de dotar la Reserva de la Biosfera d'un nou producte turístic que permeti projectar el territori, internacionalitzar el festival i reduir l'estacionalitat turística.

La presidenta del Consell de la Ribera d'Ebre també ha apuntat la necessitat que es sumen als recursos econòmics dels Next Generation, els fons de transició nuclear per complementar i impulsar el pla de sostenibilitat turística. "Tenim una gran oportunitat per potenciar el turisme d'interior a les Terres de l'Ebre", ha manifestat Carim.

Finalment, les intervencions seleccionades s'han prioritzat de manera participada i consensuada entre els diferents agents locals i deriven dels plans estratègics locals d'àmbit comarcal (Ribera d'Ebre Viva, Terra Alta +, Baix Ebre Avant i els plans de reactivació socioeconòmica postcovid) i supracomarcal (pla d'acció de la Reserva de la Biosfera i projecte 7 Comarques). "Amb aquesta intervenció dotarem les Terres de l'Ebre de les eines tecnològiques, infraestructures i millora i restauració dels espais naturals del territori per accelerar i posar en valor el model de turisme sostenible i ho farem de manera compartida amb els agents de la quàdruple hèlix", ha conclòs el president del COPATE.