El COPATE rep una inversió de 840.000 euros de l'Agència de Residus per la millora del Centre de Tractament de Residus del Montsià

13/07/2022
Residus
La màquina per rectractilar funciona en període de proves

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ha rebut una subvenció de 840.000 euros de l'Agència de Residus de Catalunya per tal de millorar el funcionament de les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus del Montsià. Una inversió que es destina a l'adquisició d'una màquina per retractilar les bales compactades de brossa i un equip de trituració dels residus voluminosos. El president del COPATE, Xavier Faura, ha visitat avui l'abocador de Mas de Barberans, on la retractiladora ha començat a funcionar en període de proves.

"L'adquisició d'aquestes màquines, que ha finançat l'Agència de Residus, suposaran un abans i un després a les instal·lacions de Mas de Barberans, fem un pas més en la gestió dels residus impulsant pràctiques en benefici del medi ambient", ha manifestat el president del COPATE. Concretament, la màquina retractiladora permetrà minimitzar la dispersió de volàtils per les fortes ràfegues de vent de la zona. "Actualment treballem a la part de dalt del dipòsit controlat de residus, per tant, és important reduir els volàtils, la qual cosa suposarà una millora pels veïns de la zona", ha dit Faura.

Pel que fa a les bales compactades de brossa i retractilades, és a dir, cobertes amb un film, tenen una capacitat d'un metre cúbic i permetran també millorar la qualitat dels lixiviats, ja que l'aigua de pluja no entrarà en contacte amb la massa residual.

 

La retractiladora permetrà reduir els volàtils

Quant a la màquina per triturar el material que arriba procedent de les deixalleries, concretament els residus voluminosos i la fracció vegetal, el COPATE en licitarà ara l'adquisició. Ara, un 30% de les entrades de residus no poden passar per la premsa existent per les seues dimensions, sinó que es dipositen a l'abocador i, posteriorment, es compacten, un procés durant el qual es poden generar volàtils. Amb l'adquisició de la trituradora s'evitaran també aquests volàtils.

El Dipòsit Controlat de Residus de Mas de Barberans va iniciar la seua activitat l'any 1993, i es va explotant per fases: la fase I està clausurada, la II semiclausurada i, actualment, s'està executant la fase III, que amb aquesta inversió allargarà la seua vida útil. "Aquestes màquines que incorporem donen seguretat ambiental per treballar a l'abocador i, a més, seran una inversió de futur per la pròxima fase", ha dit Faura.