Canals de l’Ebre

Amb aquest nom s'engloben les dos grans infraestructures que porten aigua de l'Ebre a la zona deltaica, des de l'Assut de Xerta fins als conreus de l'arròs. Tota aquesta infraestructura, que parteix de dos grans canals, el de la dreta i el de l'esquerra, es van dividint al llarg del seu recorregut fins a esdevenir les petites sèquies que aprovisionen d'aigua cada un dels arrossars. Aquest sistema no funciona durant tot l'any, i roman sec a principis d'any. Quan aquest sistema es posa en marxa als voltants de la primavera, poc a poc va sent colonitzat per diferents macròfits, entre ells Potamogeton pectinatus, i amb ells, les larves de mosca negra que troben en aquest sistema un hàbitat ideal per al seu desenvolupament. Les tasques de neteja periòdiques que realitzen les comunitats de regants minimitzen la presència d'aquestes larves, però en aquells trams en els que no és possible l'accés per part de la maquinària de neteja, al seu pas per les diferents poblacions (Jesús, Roquetes, Amposta), continuen desenvolupant-se larves de mosca negra, augmentant així la problemàtica per picades d'aquest insecte en aquestes poblacions.

Canals de l’Ebre

En les conduccions més menudes també s'efectua un control, sobretot en aquelles que es troben més properes a zones urbanitzades.

Canals de l’Ebre

Mostreig: el mostreig dels canals varia en funció de les dimensions de la infraestructura mostrejada. Així doncs, els canals més grans, amb poca accessibilitat a les parets d'aquests i amb un corrent considerable es mostregen amb l'ajuda d'un ganxo emmanegat que permet arribar als macròfits adherits a les parets d'aquestes i capturar-ne una mostra per tal d'observar si hi ha o no presència de larves.

Canals de l’Ebre

En les canalitzacions més menudes, on el cabal és considerablement inferior i de poca fondària podem trobar les larves adherides directament al fons, de la mateixa manera que en una sèquia de reg de l'horta, o bé adherides als macròfits que es desenvolupen a sobre el fons. En aquests casos el mostreig es realitza capturant una mostra d'aquests macròfits i fent un recompte de les larves presents, en cas de no trobar-ne es realitza un raspallat del fons amb l'ajuda d'un raspall i d'un salabre amb una malla de 500 µm, amb el que es recullen les larves. El pòsit que és recollit amb la malla es posa en una palangana amb aigua i es procedeix a comptar les larves que s'han recollit.

Control: el control dels canals en els punts de Jesús i Amposta es realitza de forma manual aplicant directament el producte Bti necessari aigües amunt dels nuclis habitats durant un temps aproximat de deu minuts. Aquest control és el que més s'hi assembla al que es realitza en el riu, però en aquest cas el cabal és de 30 m3/s.

En les conduccions més menudes aquest tractament es realitza de forma manual mitjançant l'aplicació de Bti amb l'ajut d'una motxilla on es barreja el producte amb l'aigua necessària per a obtenir una concentració adequada de producte i un volum de la barreja que ens permeti aplicar el producte durant un temps determinat.