Campanya per millorar la qualitat dels residus recollits al contenidor groc al Montsià

23/09/2015
Residus
Fullet de la campany

Avui, 23 de setembre, el COPATE posa en marxa una campanya a la comarca del Montsià per millorar la qualitat dels envasos de plàstic, llaunes i brics recollits selectivament, és a dir, els residus que dipositem al contenidor groc.

La campanya es fonamenta en la reducció de les boques dels contenidors d’envasos, per tal d’evitar que els ciutadans dipositin a l’interior dels contenidors aquells residus que no hi haurien d’anar, els residus impropis. Tant important com la quantitat del residu recollit n’és la qualitat, ja que les administracions competents en la recollida selectiva són penalitzades econòmicament si no fan bé la recollida selectiva de les diferents fraccions. Es tracta d’una prova pilot que es durà a terme en els municipis de Freginals, La Galera, Godall, Masdenverge, Santa Bàrbara i Mas de Barberans, on s’hi ha donat avui mateix el tret de sortida a la campanya. Gràcies a les caracteritzacions que es duen a terme periòdicament, es podrà avaluar l’èxit de les accions realitzades i, en cas afirmatiu, podran ser reproduïbles a la resta de municipis de la comarca.
La campanya està finançada al 100% per Ecoembes, ens de gestió de l’estat espanyol encarregat de la recollida selectiva i reciclatge d’aquesta fracció dels residus domèstics.

Al Montsià, la taxa de residus impropis del contenidor groc es situa en una xifra del 40% de mitjana. Per tant, de tots els residus que els ciutadans dipositen al contenidor groc, el 40% no hi hauria d’anar. Bàsicament, els residus equivocats són residus tèxtils, vidre, paper-cartró, restes de menjar i, sobretot, residus de plàstic però que no són envasos, com serien cubells, joguines, pals de fregar i escombres, estenedors, etc. que han d’anar a la deixalleria o al contenidor gris de la resta.

Al contenidor groc només s’accepten els envasos de plàstic (ampolles de refresc, d’aigua mineral, de detergents, bosses dels comerços, iogurts, safates de porexpan...), els envasos metàl•lics (llaunes de refresc, de conserva, safates d’alumini...) i els envasos tipus bric (de llet, sucs, sopes). Aquest és el missatge que es transmet al material comunicatiu editat, que es repartirà a través d’un porta a porta a càrrec de les comunicadores ambientals i que també es pot trobar als adhesius que aniran col•locats als respectius contenidors.