El COPATE incrementa un 63% les hectàrees tractades per combatre el mosquit al Delta

17/11/2020
Salubritat
Moment de la presentació

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha tancat la campanya de control de la població de mosquit de 2020, una campanya en què s’ha incrementat en un 63% les hectàrees tractades en espais naturals del delta de l’Ebre, amb un total de 5.486 hectàrees, una xifra rècord que supera fins i tot el volum d’hectàrees tractades la campanya del 2018. Pel que fa als tractaments en arrossars, se n’han realitzat tres, entre els mesos de juny i agost, i la superfície tractada ha estat de 5.234 hectàrees.

El president del COPATE, Joan Alginet; el director tècnic del COPATE, Raül Escosa i la cap de l’àrea de Salubritat, Montse Masià, han presentat avui les dades de la campanya 2020 de control de la població de mosquit i mosca negra a l’Ebre. Una campanya que ha estat marcada per l’impacte del temporal Glòria, que va provocar la inundació de bona part de la superfície deltaica; la Covid-19; les pluges de la primavera i les oscil·lacions del nivell del mar. “Hem fet una intensa campanya de seguiment tant amb el mosquit com amb la mosca negra, teníem davant una temporada força complicada i hem donat el millor de nosaltres mateixos, estem molt satisfets amb els resultats aconseguits”, ha manifestat Alginet.

Pel que fa als tractaments duts a terme pel COPATE, Escosa ha explicat que se n’han fet un total de 929 en els diferents focus larvaris que ho han precisat (l’any 2019 se’n van fer 560); mentre que les hectàrees tractades han estat 5.486 en espais naturals on la quantitat de producte utilitzat ha estat de 5.486 quilos.

Quant als tractaments en arrossars, el COPATE ha fet tres tractaments que han afectat una superfície de 5.234 hectàrees i ha fet servir 46,91 hores de vol.

En el cas del pla d’actuació per controlar la població de mosca negra, el COPATE ha fet sis tractaments entre els mesos de febrer i agost, un més que durant la campanya del 2019. Enguany, el primer tractament es va dur a terme al febrer, la qual cosa va permetre reduir la primera generació de larves abans que es convertissin en exemplars adults.

Tot i que enguany s’han aconseguit més recursos per controlar la població de mosquit i mosca negra a l’Ebre, el COPATE insisteix en la necessitat de la signatura d’un conveni entre la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments per consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris. “Estem treballant amb la Generalitat una proposta de conveni, necessitem blindar les campanyes de salubritat i consolidar les accions a fer, sense dependre del govern de torn”, ha apuntat Alginet. El pressupost ha estat d’1,3 milions d’euros, 850.000 dels quals aportats per la Generalitat, 260.000 per la Diputació de Tarragona i 218.000 pels ajuntaments del Delta (per la lluita contra el mosquit).