El COPATE posarà en marxa un nou servei a les deixalleries per promoure la recuperació d'objectes

20/05/2020
Residus
El nou servei de recollida d'objectes

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) posarà en marxa un nou servei a les deixalleries municipals amb l’objectiu de promoure la recuperació d’objectes. Es tracta del servei de Prevenció de Residus Municipals, que estarà operatiu a partir de l’1 de juny, i que es durà a terme amb la col·laboració de les empreses del tercer sector amb l’objectiu de reincorporar al cicle productiu i a un preu social aquells objectes que es poden reutilitzar després de netejar-los i reparar-los. Concretament s’han adquirit 6 caixes-box de custòdia de materials que s’han ubicat a les deixalleries de Roquetes, l’Ampolla, l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, Amposta i la Ràpita. A la resta de deixalleries que gestiona el COPATE s’instal·larà un espai de reutilització ajustat a les dimensions de la deixalleria.

Aquesta iniciativa forma part de la campanya de prevenció de residus del COPATE “Dels residus en fem recursos. Reduïm, reparem, reutilitzem, reciclem i recirculem”, és finançada amb ajut de l’Agència Catalana de Residus i s’ha fixat un conveni de col·laboració amb la cooperativa La Segona Volta, que es dedica a la recuperació de materials i els posa a la venda a preus socials. La Segona Volta, amb la cessió d’un furgó per part del COPATE, realitzarà la recollida dels objectes de la deixalleria per tal de recondicionar-los en les seues instal·lacions. Aquests objectes es podran consultar en línia mitjançant una aplicació que funcionarà com un aparador virtual. L’objectiu del COPATE és que més endavant aquests objectes custodiats puguen ser consultats per part de les àrees de serveis socials dels diferents municipis. “Promovem l’intercanvi i l’aprofitament de béns i productes de forma responsable, una acció que en el context actual de crisi sanitària i emergència climàtica té més sentit que mai”, ha manifestat el president del COPATE, Joan Alginet.

D’altra banda, el COPATE ha detectat una variació en la producció de residus durant el confinament. En aquest sentit, la tècnica de Gestió de Residus del COPATE, Mercè Mariano, ha explicat que ha disminuït un 3% la producció de residus en illes de contenidors, però que el comportament entre fraccions ha estat desigual. Així, mentre que la fracció resta ha disminuït un 10%, les altres fraccions selectives no han notat la disminució de l’activitat comercial. La fracció orgànica ha incrementat un 5%, el paper/cartró un 28%, el vidre un 12% i, finalment, els envasos un 11%. Aquestes dades corresponen a la comparativa d’un mes normal amb un mes de confinament. Si es compara la producció de residus durant el període de Setmana Santa, enguany la producció de residus ha disminuït un 15% respecte del 2019.

El COPATE també ha facilitat avui les dades de residus del 2019, quan es van generar 55.223 tones de residus amb un volum de 552 quilos per habitants. Pel que fa a la producció de resta es va reduir un 2% respecte l’any anterior i es va evitar l’emissió al medi de 400 tones de CO2.
Quant a la taxa de recuperació, el 2019 es va registrar un increment del 2%, passant del 50% al 52%. Un resultat que situa el Baix Ebre i el Montsià 10 punts per sobre de la mitjana catalana i aquestes comarques continuen ocupant la vuitena posició en el rànquing català. Unes xifres que el COPATE valora positivament després d’anys d’estancament en els resultats de la recollida selectiva. Amb tot, el COPATE insisteix que cal millorar les dades de la recollida de la fracció orgànica, que acumula un elevat percentatge d’impropis. “El nostre objectiu és aconseguir que la ciutadania del Baix Ebre i el Montsià recicle més i millorar les dades. Tot i que les dades de reciclatge ens permeten constatar que estem per sobre de la mitjana europea, encara som lluny dels objectius de la Unió Europea”, ha dit Alginet, que sosté que les dades són més positives entre aquells municipis que formen part del COPATE. “El treball en equip dona el seu fruit”, ha conclòs el president del COPATE.