Presentació del Projecte DestiMED, per desenvolupar projectes ecoturístics en xarxa al Mediterrani

11/10/2017
COPATE
Moments de la presentació del projecte als assistents

Avui s’ha presentat el projecte DestiMED al Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta a Sant Jaume d’Enveja, un projecte finançat a través d’un Interreg, en el marc de les ajudes europees de cooperació trans-nacional que promouen el desenvolupament del turisme sostenible.

El Sr. Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume i vicepresident del COPATE, ha obert l’acte de presentació, remarcant que ‘el projecte DestiMED pretén millorar la destinació turística dels espais protegits del mediterrani, desenvolupant paquets ecoturístics en xarxa a 13 espais protegits del mediterrani, testejats per experts, i que posteriorment seran comercialitzats conjuntament’. Les Terres de l’Ebre ha estat un d’aquests 13 espais escollits per fer aquest projecte pilot de desenvolupament d’un paquet ecoturístic. El paquet s’anomenarà ‘Els Colors de la vida salvatge al Delta de l’Ebre’ i tindrà com nucli principal Sant Jaume, donat que és una població que encara té molt de recorregut, comparada amb les poblacions veïnes, per al desenvolupament d’actius turístics. Així mateix, Castor afegia ‘L’àrea de la Reserva de la Biosfera del COPATE ha de servir de catalitzador per desenvolupar projectes que milloren i impulsen l’economia de Terres de l’Ebre, fent servir els recursos endògens d’una manera responsable'.

Continuava amb la presentació el Sr. Paco Llambrich, regidor de turisme de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, que ha posat de manifest la riquesa paisatgística del Delta de l’Ebre i del municipi de Sant Jaume, amb la variació cromàtica que experimenta amb el pas de les estacions els cultius de l’arròs, que va des dels marrons fangosos a l'hivern, fins als camps inundats d'aigua, amb l’efecte ‘espill’, a la primavera, als verds a l'estiu i daurats a la tardor.

El Sr. Josep Aragonés ha exposat l’encaix del projecte DestiMED en la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre (RdBTE), posant en relleu el paper de la reserva en les funcions que li va encomanar la UNESCO, que són, d’una banda, la conservació dels valors naturals i patrimonials de l’espai i de l’altra, el desenvolupament social i econòmic de les comunitats locals que viuen a la reserva. Per tant, el projecte DestiMED en aquest sentit, està perfectament alineat amb aquests objectius, donat que es potencia un sector tan emergent com l’ecoturisme al Delta de l’Ebre, integrant al producte tota la cadena de valor, permeten assajar la creació de productes complexos turístics incorporant la producció agroalimentària, que són els dos motors econòmics del territori; i de l’altra, intentar assajar la concertació del sector turístic, creant clústers. Pel que fa la conservació dels espais i en col·laboració amb el Parc Natural, una part del cost de venda del paquet ecoturístic, un percentatge, es destinarà per a la protecció de l’espai. Per tant, amb aquest iniciativa es destinaran uns recursos per a custodia del territori, per a projectes d’ús públic o de conservació d’espècies. Es tracta en definitiva de posar en relleu els serveis ecosistèmics i donar-los un valor d’acord amb els beneficis que aporten a la societat.

La Sra. Carla Danelutti, representant de la Unió Internacional de Conservació de la Natura, UICN, ha explicat que aquesta organització internacional té una trajectòria molt antiga que data de 1948, amb seu principal a Suïssa amb més de 900 treballadors i presència a 50 països. El motiu de desenvolupar aquest projecte a la conca del mediterrani és perquè es tracta d’un punt calent mundial de biodiversitat i que està sotmès a moltes amenaces, entre les quals, el turisme massiu. La voluntat de l’UICN es canviar el concepte de turisme de sol i platja, i que passi a esdevenir en si mateix, més sostenible. La idea és posar en comú tots els actors del territori per desenvolupar un projecte, testejant un producte i posant-lo al mercat, incorporant una mesura de sostenibilitat que a projectes anteriors no s’havia pogut quantificar. Definint un sistema de monitorització seriós, avaluant el tipus d’impacte que fan els turistes i mirar de reduir-lo. Un altre turisme de menor impacte és possible i aquest també té uns impactes en l’economia molt beneficiosos. DestiMED es treballa simultàniament a 13 espais d’Espanya, França, Grècia, Itàlia i Albània, en xarxa, compartint experiències i donant a conèixer aquests espais però a la vegada protegint-los.

Imma Juan, responsable de l'àrea d'ús públic del parc natural del Delta, també ha intervingut recordant la figura del Sr. Ceballos, de l’UICN, que a principis dels anys 90 va assessorar als empresaris de la època en iniciatives de turisme sostenible, sent l’embrió per desenvolupar des del parc natural tota la metodologia en ecoturisme, apostant per fer la Carta Europea de Turisme Sostenible al 2007, i que des de llavor s’ha treballat de forma conjunta tots els agents del territori, públics i privats, tractant d’avançar en la qualitat dels productes que s’ofereixen, basats en l’experienciació del territori.

Ha tancat la presentació Ramon Vidal, gerent de l’empresa Nòmada Viatges, agència de viatges especialitzada en productes ecoturístics i educació ambiental, qui ha exposat el contingut del paquet ecoturístic que es durà a terme. El paquet va adreçat a grups reduïts però de gran poder adquisitiu, i consistirà en un conjunt d’activitats on s’implicarà a una sèrie d’empreses locals de l’àmbit del Delta de l’Ebre. S’ha contemplat que el producte integri els actius més importants que disposem, tant de patrimoni natural (el riu, la fauna, el paisatge) com el patrimoni cultural (les activitats econòmiques autòctones, les construccions típiques del Delta, les tradicions com les rondalles, la jota, la gastronomia, etc.), mitjançant la visita als centres d’interpretació del Delta, així com d’altres activitats com el cicloturisme, rutes en vaixell pel riu i per la badia dels Alfacs, l’observació d’ocells, la perxa, etc. El producte final serà de quatre dies i tres nits, preferentment a temporada baixa i evitant els caps de setmana per afavorir la desestacionalització. Serà testat per experts mundials en ecoturisme la primera setmana de novembre, i desprès es farà un segon test a la primavera. S’incorporarà totes les aportacions dels experts per millorar el paquet i a més, es monitoritzarà l’impacte que presenten les diferents activitats, i si s’assoleixen els objectius de sostenibilitat adequats, aquest paquet serà comercialitzat juntament amb els que superin els requeriments al 2019.

S’incorporen altres Detalls del Projecte DestiMED:
-Durada: Novembre 2016-Abril 2019
-Programa de finançament: Interreg Mediterrani
-Pressupost: 2,5 M€
-Soci líder: La Regió del Lazio (Itàlia)
-Socis: MedPAN, WWF Adria, WWF MedPO, PPNEA, Federparchi, Gloabl Footprint Network i UICN. Cada soci coordina uns espais protegits, la UICN coordina les àrees protegides espanyoles, que són Menorca i Terres de l’Ebre.
-Objectiu: L’objectiu de DestiMED es construir les condicions inicials per a la organització de la gestió de la destinació turística mediterrània, des del punt de vista de sostenibilitat i d’excel·lència. Creació d’un marc de qualitat a nivell inter-regional.
-Països i àrees participants: Espanya (Menorca i Terres de l’Ebre, Grècia (Samaria Park Natural), França ( Camarga Natural Park i Calanges NP), Itàlia (Torre di Cerrano i Collina Metalliefere) , Croàcia (Kornati Islands i Lastovo) així com Albània que s’està en procés de selecció de les àrees protegides que formaran part del projecte.