La Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre presenta el projecte Life Clinomics al Congrés EuroMAB 2019, a Dublín

08/04/2019
Reserva de la Biosfera
Assistents a la sessió durant una presentació digital

El passat divendres 5 d’abril, finalitzava l’EuroMAB 2019, celebrat a la Reserva de la Biosfera (RB) de la Badia de Dublín (Irlanda). Aquesta xarxa de reserves de la biosfera és una de les més antigues i més grans, amb 302 RB i 36 països, incloent els Estats Units i Canadà. En aquesta trobada de 4 dies, que es celebra bianualment, han assistit més de 200 delegats de 30 països, entre els quals, estava representada la RB de les Terres de l’Ebre.

L’objectiu d’aquesta trobada és treballar conjuntament els reptes globals, estenent ponts entre els diferents països i regions, per desenvolupar localment els ODS (els Objectius de Desenvolupament Sostenible).

La primera part de la sessió va consistir en compartir les experiències més exitoses que s’han difós durant el darrer any sota el lema ‘Orgullosos de compartir’ (#ProudToShare). Les 10 experiències compartides eren un exemple de casos d’èxit. Des de la protecció de la població indígena a Bras d’Or Lake RB, a Nova Escòcia (Canadà), a les accions desenvolupades per la RB d’Urdaibai (Espanya) millorant la connexió entre els pobles amb senders de fusta i senyalitzacions, d’una forma integrada, tenint en consideració aspectes relatius a la conservació, així com aspectes socioculturals i logístics. Així mateix, un altra acció a destacar són els biocorredors de la zona de la Baixa Morava (República Txeca), on plantant diferents espècies concretes aconsegueixen disminuir l’erosió de la zona; o iniciatives ‘bio’ de grangers locals a la Illa de Man (Anglaterra); també, per exemple, el cas de la nena Flossey de 12 anys a la badia de Dublín, que representa tot un referent en la lluita i implicació dels escolars amb diferents tipus d’iniciatives de sensibilització ambiental, com per exemple les neteges de platges per conscienciar a la població local amb la problemàtica dels plàstics.

A la segona part d’aquesta sessió s’han realitzat 18 workshops de temàtiques coincidents arreu de la xarxa: les RB com a observatoris de canvi climàtic, combatre la problemàtica dels plàstics als ecosistemes marins, desenvolupar i implementar bones pràctiques per a un turisme sostenible a àrees protegides o sensibles, les reserves com a proveïdores de serveis ecosistèmics, el rol de les reserves per promoure els productes locals, l’empoderament de la gent jove de les RB, com les reserves poden contribuir a l’economia circular, etc. En aquest marc, la RB de les Terres de l’Ebre ha participat al grup de ‘ZeroPlastics’, iniciativa liderada per la RB de Lanzarote i de Menorca, per tal de trobar estratègies comunes per tal de reduir la proliferació dels plàstics i dels problemes ambientals i de salut pública que se’n deriven.

Així mateix, també ha participat al workshop de la xarxa de reserves de la biosfera d’ecosistemes aquàtics continentals (CAE-MAB), integrada per 70 RBs i 41 països. Aquesta xarxa té per objectiu abordar problemàtiques conjuntes relacionades amb els ecosistemes aquàtics com per exemple els conflictes causats per les hidroelèctriques, les espècies invasores, la pèrdua de biodiversitat, la manca de qualitat d’aigua, etc. En aquesta trobada s’han compartit 9 bones pràctiques o accions que poden ser replicades. Entre aquestes experiències destaca per exemple el projecte ‘Amazon of Europe Bike Trail’, una ruta cicloturística de més de 700Km desenvolupats al llarg dels rius Mura, Drava i Danubi, amb aquesta iniciativa que està en procés d’execució, es millorarà la connectivitat d’aquests espais fluvials i s’impulsarà el turisme sostenible de la zona. En aquest marc, des de Terres de l’Ebre es va presentar el projecte LIFE Clinomics, del qual és un dels socis, que pretén millorar la resiliència de l’economia i de la societat local, creant estructures participatives, plans d’acció d’adaptació climàtica i projectes demostratius. En el cas de la RB de Terres de l’Ebre les dues accions demostratives escollides que s’estan portant a cap són la creació d’un Observatori de la Sequera i un estudi de viabilitat per crear un viver d’ostra a les badies del Delta de l’Ebre. El primer projecte esta impulsat per l’Observatori de l’Ebre i compta amb la col·laboració de l’Escola de Capacitació Agrària de Gandesa amb l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua en l’agricultura. El segon projecte l’estan fent l’Escola d’Aqüicultura de la Ràpita i Fepromodel (associació que agrupa als productors de mol·lusc del Delta) i té per objectiu disposar de llavor d’ostra criada i adaptada al territori, lliure de patògens i que pugui reposar ràpidament i amb garanties tècniques i econòmiques les mortalitats de mol·luscs relacionats, entre altres factors, amb l’increment de la temperatura a les badies. Els dos projectes estaran acabats a finals de 2019.

Els fruits assolits gràcies a la transferència de coneixement entre els diferents col·lectius que representen les reserves, així com els compromisos i aliances que s’han estat produint aquests dies, es tornarà a reproduir a la pròxima EuroMAB, que serà al 2021 a Àustria a la RB de Salzburger Lungau i Kärntner Nockberge, on s’analitzarà el progrés de les accions dutes a terme i l’estratègia a seguir de la xarxa de reserves.