La Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre present en un fòrum internacional sobre grans rius a la Xina

30/10/2018
Reserva de la Biosfera
Tècnica del COPATE en el moment de la presentació de La Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre

Del 28 al 30 d’octubre es celebra el ‘2018 Great Rivers Forum’ al Museu de la civilització de Changjiang de Wuhan (província de Hubei, Xina). Aquest fòrum, organitzat per la UNESCO (Oficina de Beijing-UNESCO) i l’ajuntament de Wuhan, pretén ser un punt de trobada dels grans rius, a més d’un espai d’intercanvi d’experiències amb un objectiu comú, aplicar solucions sostenibles als importants reptes que afronten els rius.

S’han convidat experts i científics d’arreu del mon, així com representants de figures de la UNESCO, com Patrimoni de la Humanitat (WH), Reserves de la Biosfera (MaB), Ciutats Creatives (UCCN) i la Xarxa Global de Museus d’Aigua (GNWM). En concret, hi ha 65 ponents de 30 països, a més d’un amplia representació de totes les províncies de Xina i les màximes autoritats locals de Wuhan. De l’estat espanyol el riu convidat és l’Ebre, amb la participació de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

Les experiències aportades pels ponents visitants giren a l’entorn dels grans reptes que afronten els rius, entenent els rius com a ‘patrimoni líquid’ i bressol de les grans civilitzacions.

En aquest sentit, s’han presentat experiències dels rius Yangtze, Mekong, Ganges, Nil, Volga, Danubi, Brahmaputra, Dordogne, Guadiana, Tomebamba, etc. Molts d’aquests rius, amb independència de la seva escala, s’enfronten a problemes similars com la falta de sediments, la manca de qualitat de l’aigua, la pèrdua de biodiversitat i en general l’increment de l’estrès dels ecosistemes fluvials com a causa d’un desenvolupament caòtic i que no ha integrat els requeriments naturals i culturals de les conques hidrogràfiques, des d’un punta de vista integral i holístic.

La RdB de les Terres de l’Ebre ha aprofitat aquest fòrum internacional per posar de manifest els reptes de futur que ha de fer front l’Ebre i en especial el seu Delta, reivindicant l’evolució i el paper estratègic i transversal dels moviments socials (PDE i Campanya Sediments) com a catalitzadors i impulsors d’una forta identitat de pertinença al territori, que ha vertebrat una consciencia col·lectiva que ha reconnectat la població amb el riu Ebre.

Aquesta trobada internacional ha generat una repercussió i un interès mediàtic a la ciutat de Wuhan, on el seguiment en streaming de les ponències del primer dia ha estat de més de 8.000 persones.

El Great Rivers Forum finalitza amb una cerimònia de lliurament de les aigües dels diferents rius presents al congrés i formarà part d’una exposició al Museu de la Civilització de Changjiang, on l’aigua de l’Ebre estarà present.