La Reserva de la Biosfera celebra el 4t Consell Consultiu presentant projectes com la creació d’un viver d'ostra autòctona o un observatori per a la sequera

18/12/2018
Reserva de la Biosfera
4t Consell Consultiu de la Reserva Biosfera de Terres de l’Ebre

El divendres 14 de desembre es va celebrar el 4t Consell Consultiu de la Reserva Biosfera de Terres de l’Ebre, amb la presència de la Honorable Consellera Teresa Jordà, a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. Va obrir l’acte el president de la Cambra, Jose Maria Chavarria, qui va repassar el recorregut de la marca Reserva Biosfera, amb 141 empreses acreditades actualment destacant el valor i el potencial que té aquest distintiu per al conjunt del territori, especialment per al sector agroalimentari.

Tot seguit, el vicepresident del COPATE, responsable de la Reserva Biosfera de Terres de l’Ebre, l’Enric Adell, va agrair al Departament d’Agricultura la implicació, però demanant-los alhora una aposta continuada amb l’aportació de recursos, tot fent-ho extensiu a altres departaments de la Generalitat de Catalunya. A més, va ressaltar que “la Reserva de la Biosfera és un projecte de territori que permetrà millorar el futur de les Terres de l’Ebre, però també el del conjunt de Catalunya, ja que la Reserva és un projecte de país, que dona visibilitat a Catalunya en el conjunt de xarxes internacionals amb les quals col·laborem i hi formem part. A Catalunya només hi ha dos reserves de la biosfera i som reconegudes a nivell internacional.”

La tècnica del COPATE, Mercè Mariano, va presentar la relació de projectes i activitats de la Reserva Biosfera de l’any 2018, destacant el projecte més emblemàtic i amb més incidència d’aquest exercici, el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT Ebrebiosfera) centrat en impulsar els Sectors Líder amb potencial endogen mitjançant l’ús intensiu de les TIC i la Transferència de coneixement i la Innovació. D’aquest projecte se’n deriven accions com la creació d’un banc de terres i un banc de serveis agraris, la creació d’un clúster público-privat agroforestal que té per objectiu consolidar una demanda de biomassa de qualitat i la 3a acció, anomenada Rural Smart Energy basada amb l’especialització energètica de les Terres de l’Ebre. L’altre projecte molt important a ressaltar on hi ha participat la Reserva Biosfera és el Life Clinomics, que pretén incrementar la resiliència per adaptar-nos al canvi climàtic a tres territoris diferents: la RB del Montseny, Alt Penedès i RB de Terres de l’Ebre i a tres sectors econòmics concrets i vinculats al territoris, com els sectors del turisme, l’agroforestal i la pesca. En conseqüència, la Reserva ha impulsat i durà a terme durant el 2019 dos accions, la creació d’un hatchery o viver de llavor d’ostra autòctona i la creació d’un observatori de la sequera. A més, la tècnica va explicar la presentació del conte “Som Reserva de la Biosfera!” a càrrec del Grup la Deriva, que pretén donar a conèixer als nens majors de 8 anys, la figura de la Reserva de la Biosfera i quin valor comporta això per al nostre territori, a més d’introduir-los a conceptes com l’adaptació al canvi climàtic. Aquest conte pot ser una eina útil per introduir aquests conceptes a les escoles. També, que s’està treballant amb els Serveis Territorials d’Ensenyament per incloure la Reserva als currículums escolars de forma consolidada.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de la Hble. Consellera del Departament d’Agricultura, Teresa Jordà, qui va reafirmar les paraules de l’Enric Adell, defensant que “la Reserva de la Biosfera és un projecte de país i, per tant, tots els Departaments de la Generalitat haurien de volcar-s’hi per donar suport” i va declarar que el Departament d’Agricultura continuaria donant recolzament a la Reserva en la mesura possible. A més, la Consellera va explicar la unanimitat que ha aconseguit el Departament per tenir a tots els actors catalans alineats davant la nova política agrària comunitària, fet que és important per al conjunt de Catalunya però també per a les Terres de l’Ebre. Finalment, va insistir en la importància que té per a Catalunya l’agricultura i la producció d’aliments i el desconeixement que hi ha a les àrees metropolitanes de la funció tant important que fa l’agricultura i la pagesia.

A l’acte hi van assistir autoritats de les Terres de l’Ebre, membres dels grups de treball de la Reserva Biosfera i també algunes empreses acreditades.