Gandesa acull el 3r fòrum formatiu adreçat a les empreses de la Reserva Biosfera, enfocat a l'eficiència energètica en les activitats econòmiques

24/11/2017
Reserva de la Biosfera
Ponents del fòrum presentant als assistents

Aquest dijous 23 de novembre, l’ens gestor de la Reserva de la Biosfera, el COPATE, ha portat a terme el tercer fòrum formatiu per a les empreses acreditades amb la marca pròpia de la Reserva, “Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera”, focalitzat en l’eficiència energètica en les activitats econòmiques.

El fòrum s’ha celebrat a Gandesa on el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, ha donat la benvinguda als assistents destacant la importància de “treballar plegats per l’eficiència energètica i per introduir energies més netes, per tal de fer front al canvi climàtic, una realitat cada dia més present i a la que hem de fer front entre tots”. El vicepresident del COPATE, l’Enric Adell, ha manifestat el seu “agraïment tant al Consell Comarcal de la Terra per acollir-nos a casa seva com al Consorci de desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, per haver confiat amb l'Agència d'Energia del COPATE per desenvolupar les tasques emmarcades dintre el projecte ENFOOC, finançat per la Unió Europea”, tasques que s’han explicat posteriorment a la jornada pels tècnics del COPATE. També ha ressaltat la voluntat del COPATE i la Reserva de “contextualitzar aquestes jornades per a les empreses acreditades en el conjunt del territori ebrenc, celebrant cadascuna en una comarca”.

La jornada ha comptat amb la intervenció dels tècnics de l’Agència d’Energia del COPATE, Marga Estorach i German Zubeldia, que han explicat les funcions i el treball de l’Agència d’Energia vers els ajuntaments consorciats, i també han presentat eines de gestió per a empreses i particulars, l’Enegest. També han donat pautes molt interessants als assistents sobre la facturació de l’energia elèctrica, explicant conceptes com la potència, energia, tarifa i recàrrecs, claus alhora de saber llegir la factura elèctrica i conèixer si ho tenim ben contractat.

El tècnic de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, el Carles Saez, ha compartit amb els assistents el projecte BM-CAT, per a la compensació econòmica d’emissions en calderes de biomassa a Catalunya. Es tracta d’un projecte finançat pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Medio Ambiente, amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 mitjançant la substitució de calderes de combustibles fòssils per calderes de biomassa. El poden sol·licitar tant les calderes públiques com privades instal·lades a Catalunya, preferiblement amb una potència superior als 100 kW. El Ministerio compensa amb 9’7€ la tn de CO2 verificada durant 4 anys. Tot i que el projecte encara té molt recorregut, actualment ha estalviat l’emissió de 4.185’21 tn de CO2 a l’atmosfera.

Finalment, la jornada va finalitzar amb la intervenció del Jordi Cuyàs, de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, qui va presentar el projecte “Vinyes x Calor”, com a clar exemple de l’aprofitament de la biomassa generada per la poda de les vinyes per reduir la petjada de CO2, una estratègia sostenible per tal de proporcionar calor i fred als cellers amb la biomassa que generen. Als cellers es necessita calor per desinfectar i també fred per mantenir el vi en condicions òptimes, per tant, va ser una ponència molt interessant que s’emmarcava totalment en l’àmbit territorial on es celebrava aquest fòrum, la Terra Alta, amb una nova visió de la contribució de la biomassa agrícola al nou model energètic. Actualment han estalviat l’emissió de 240 tn de CO2 a l’atmosfera i han instal·lat un districte per calor que dona subministrament a 4 equipaments públics de Vilafranca.

L’objectiu d’aquests fòrums és establir un espai permanent de col·laboració público-privada, un espai de trobada entre les empreses acreditades a la marca i l’ens gestor de la Reserva, el COPATE, per tal que les empreses estiguin informades del dia a dia de la Reserva i poder identificar sinèrgies de treball conjuntes, entre empreses i la Reserva i entre les pròpies empreses. També, formar a les empreses en temes concrets i crear una xarxa entre tots els acreditats.

La marca va entrar en vigor al juliol del 2015 i és l’instrument per tal que aquest reconeixement de qualitat territorial fet per la UNESCO es pugui reflectir en la qualitat dels productes i serveis, proporcionant-los un valor afegit, una major visibilitat i una millora en la posició als mercats, tant locals com internacionals. Durant aquest any i mig en funcionament de la marca s’han acreditat 110 empreses, dos terceres parts del sector agroalimentari.