Els grans productors del litoral del Montsià s’adhereixen a la recollida de la fracció orgànica

31/01/2024
Residus
Roda de Premsa Ivan Garcia, President del COPATE

El 24 de gener es va iniciar el servei de recollida porta a porta de fracció orgànica de grans productors de la comarca del Montsià. A la ruta que ja funcionava del Baix Ebre s’hi ha afegit Sant Jaume d’Enveja, Amposta; amb el Poble Nou i l’Eucaliptus, Alcanar; amb Les Cases d’Alcanar i Alcanar platja inclosos i, finalment, està previst que La Ràpita també hi formi part a partir del mes de febrer.

La implantació al territori d’aquest servei va començar el 2022 quan es van entrevistar més de 300 activitats de la zona litoral, des de l’Ampolla fins Les Cases d’Alcanar, per veure les necessitats d’aquest col·lectiu i plantejar com desplegar el projecte progressivament. Durant el 2023 es va desplegar el primer circuit al Baix Ebre i, ara, s’ha posat en funcionament el del Montsià, registrant un total de 210 activitats. S’han adquirit, també, 225 nous contenidors amb xips que n’identifiquen l’activitat i que es tanquen amb clau per poder fer un seguiment de la qualitat de la matèria orgànica que s’hi diposita i veure’n la participació. Així dons a les poblacions de el Perelló, l’Ampolla, Camarles i l’Aldea s’hi afegeixen Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Alcanar i la Ràpita.

La valoració del servei durant el 2023 ha estat positiva amb una activitat mitjana de 350kg de matèria orgànica per participant, amb un total anual de 180 tones. Aquestes dades representen un increment del 10% de la matèria orgànica generada per a les poblacions que s’han adherit al projecte, ha explicat Ivan Garcia, President del COPATE. L’estalvi està entorn els 5,415 kg de CO2, contribuint a una reducció dels gasos d’efecte hivernacle.

Per desplegar el servei s’ha adquirit dos vehicles recol·lectors amb GPS i 225 contenidors per poder recollir la matèria orgànica. A més a més, a nivell comunicatiu, també s’ha fet una campanya de sensibilització amb l’eslògan “Tanca el cercle”. Totes aquestes accions i la coordinació del servei ha suposat un cost de 207.300€ , dels quals 95.000 euros seran a càrrec de l’Agència de Residus de Catalunya, mitjançant un ajut de foment de la recollida selectiva de 2019.

Aquesta iniciativa s’emmarca amb la normativa Europea en quant al reciclatge de residus municipals que vol arribar a un 55% el 2025 i pujar fins 65% el 2035. El 2023 en l’àmbit d’actuació del COPATE, el resultat és del 53% molt proper als resultats que s’esperen per aquí dos anys. Les pròximes actuacions previstes durant aquest any seran el desplegament de la fase II, amb la recollida porta a porta comercial als municipis adherits de l’interior de les comarques del Baix Ebre i del Montsià, així com una campanya de sensibilització dels productors petits i mitjans.