El primer llibre educatiu de la Reserva Biosfera Terres de l'Ebre ja és una realitat gràcies al Grup La Deriva

08/11/2018
Reserva de la Biosfera
Portada del llibre

El dimecres 7 de novembre es va presentar a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta el 6è llibre del Grup La Deriva, “Som Reserva de la Biosfera!”, un projecte on el COPATE, com a ens gestor de la Reserva, hi ha col·laborat per poder-lo fer realitat, aportant suport tècnic i finançament al projecte.

El Grup La Deriva neix amb la voluntat de divulgar el patrimoni de les Terres de l'Ebre entre els infants a través de contes educatius. El llibre “Som Reserva de la Biosfera!” forma part del projecte educatiu del Grup La Deriva “A l’escola, Terres de l’Ebre!” que neix l’any 2015 amb la voluntat d’augmentar la presència de les Terres de l’Ebre als centres educatius del territori. El projecte comprèn una col·lecció de contes per a cada franja educativa elaborada en funció de les característiques, els interessos i les possibilitats específics de cada grup d’edat. El Grup la Deriva està format per tres professionals de les Terres de l'Ebre, amb tres perfils diferenciats. Andrea Ferreres, és educadora infantil i és l'encarregada de vetllar perquè els continguts dels contes s'adeqüen a les necessitats dels xiquets. Neus Pons, és geògrafa i una gran coneixedora del territori. Finalment, Núria Pons és periodista i correctora, i és qui s'ocupa de la qualitat lingüística dels textos. Les il·lustracions del conte han anat a càrrec d’Andreu Castells.
El llibre que s’ha presentat és el 6è conte d’aquesta col·lecció i pretén donar a conèixer als nens majors de 8 anys, la figura de la Reserva de la Biosfera i quin valor comporta això per al nostre territori.

La regidora d’Ensenyament i Cultura de l’ajuntament d’Amposta, Inés Martí, va obrir l’acte donant la benvinguda als assistents i posant de manifest que “el conte serà un instrument que ajudarà tant als nens com als adults a aprendre més sobre el territori i estimar-lo”.

L’Enric Adell, vicepresident del COPATE i responsable de la Reserva Biosfera, va ressaltar que serà “una eina clau per entrar dins a les escoles per aconseguir que es conegui el territori i la distinció que ens ha fet la UNESCO i per educar amb els valors de la Reserva.” A més, l’Enric va explicar que com que la Reserva Biosfera Terres de l’Ebre forma part del projecte Life Clinomics, al llibre també es parla del repte que suposa per al nostre territori l’adaptació al canvi climàtic i com podem combatre’l. El projecte Life Clinomics, a grans trets, consisteix en identificar les oportunitats i reptes de l’economia local i la societat per adaptar-se al canvi climàtic. Pretén augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris (RdB Terres de l’Ebre, Alt Penedès i RdB Montseny) i en diferents activitats econòmiques (turisme, pesca, agricultura i forestal), activitats vinculades al medi natural amb vulnerabilitats i oportunitats significatives davant del canvi climàtic.

Miquel Àngel Padrilla, professor de la URV de filologia catalana i editor de l’Onada edicions, editorial que ha publicat el llibre, va manifestar que “aquest llibre permet fer ensenyament de proximitat, ja que és material didàctic fet aquí i per aquí. Avui dia, les escoles tenen una problemàtica alhora de proporcionar-los-hi materials que no són tractats amb aquesta discriminació positiva.” A més, Miquel Àngel va dir que aquest llibre “forçosament ha de rebre atenció social ja que s’ofereix una passejada per territori on no hi falta res i amb un relat magnífic que capta l’atenció des del principi fins al final”.

Van tancar l’acte les dos membres del Grup la Deriva, Neus Pons i Andrea Ferreres. La Neus va expressar les mostres d’agraïment al COPATE pel treball en equip i per haver fet possible el conte, ressaltant que “quan administracions i empreses privades uneixen esforços i treballen conjuntament en la mateixa direcció es poden aconseguir bons resultats”. Va explicar que creu que el conte serà un bon recurs per a bibliotecaris, mestres, i altres professionals del territori en un moment clau en que ja comencem a patir els efectes del canvi climàtic. L’Andrea Ferreres va explicar als assistents com va néixer el conte, els personatges, il·lustracions... i va acabar la seva intervenció agraint a les empreses privades que han col·laborat en el projecte i també als mecenes que han aportat el seu granet de sorra per fer-ho realitat. Finalment, es va poder degustar un tastet de dolços típics de les Terres de l’Ebre, gentilesa de benremenat.cat.