El COPATE promou la creació de comunitats energètiques a través d'unes jornades

01/02/2022
COPATE
Diagrama conceptual de comunitats energètiques. Font: Km0 Energy

Una quarantena de tècnics municipals, alcaldes i regidors han participat en les sessions d'experiències de comunitats energètiques organitzades pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE). Amb aquestes sessions, el COPATE ha posat de manifest el paper de les administracions locals en l'apoderament i acompanyament de la ciutadania en la formació i participació en comunitats energètiques.

Al llarg de dues sessions, que van tenir lloc de forma telemàtica el passat mes de gener, s'han mostrat diferents experiències de comunitats energètiques amb perspectiva municipal. Així, a partir d'experiències locals i supramunicipals, s'ha constatat la necessitat de suport per part de les diferents administracions locals per a l'impuls de les comunitats energètiques per transitar cap a un nou model energètic el més participat possible. "Des del COPATE volem contribuir a la construcció d'una nova cultura de l'energia", ha manifestat el president del COPATE, Xavier Faura.

Concretament, en la primera sessió, que va obrir el director de l'IDECE, Xavier Pallarès, es van exposar formes innovadores de promoure comunitats energètiques entre equipaments públics i ciutadania en format d'autoconsum compartit, amb els casos de la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Godall. També es va presentar el cas de l'impuls de cooperatives des de les administracions locals per formar aquestes comunitats energètiques, el cas d'Osona.

Sostenibilitat energètica

 

Pel que fa a la segona sessió, va comptar amb la participació de la secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, que va destacar que les comunitats energètiques han de ser un dels principals pilars de la política energètica del país. En aquesta sessió, l'alcalde del municipi basc de Zumarraga, Mikel Serrano, va explicar com cedeixen diferents sostres amb plaques solars a la comunitat energètica del municipi. També es va exposar el cas de Crevillent (Alacant) d'una cooperativa comercialitzadora d'energia que ha impulsat comunitats energètiques, amb la col·laboració de l'Ajuntament, a través d'instal·lacions fotovoltaiques col·lectives. Finalment, la directora d'Ekiola (País Basc) va explicar la formació de comunitats energètiques a partir de la promoció de parcs solars.

"Tot i que els ajuntaments no són l'administració referent en el sector energètic també tenen la missió de minimitzar la burocràcia i promoure i acompanyar noves iniciatives col·lectives entorn de l'energia", ha dit Faura.

Pel que fa als objectius de transició energètica a les Terres de l'Ebre impliquen aconseguir progressivament un model energètic propi basat en l'energia distribuïda i de proximitat i amb un retorn positiu per al territori. Fa deu anys ja de la creació de l'Agència de l'Energia de les Terres de l'Ebre, que al principi es va centrar a prestar servei als ajuntaments per a l'estalvi, l'eficiència energètica i que ha suposat estalvis significatius tots aquests anys. Actualment, el COPATE ha donat un nou impuls a aquesta agència i ofereix també assessorament als ajuntaments perquè presenten projectes i aconsegueixen captar ajuts dels fons europeus Next Generation. "La transició energètica ens planteja un repte com a societat, al qual podem donar resposta amb una estratègia conjunta entre administracions locals, ciutadania i sectors econòmics del territori", ha conclòs el president del COPATE.