Mostreig

Esdevé l'element clau del control antilarvari dels mosquits en una zona. Partint de la cartografia temàtica, s'estableix un règim de prospeccions de tots els focus larvaris potencials que s'hagin detectat en el territori. La periodicitat variarà en funció del desenvolupament larvari de l'espècie o espècies presents en aquest focus.

Operari fent tasques de mostreig

Els focus larvaris de tipus natural (litoral, vora basses, reraplatja etc) molt lligats al desenvolupament d'espècies del G. Ochlerotatus, com presenten un desenvolupament rapidíssim (3-4 dies), han de ser prospectats amb una periodicitat sempre inferior a la del desenvolupament dels seus possibles habitants. Així s'estableix que tot focus natural serà visitat com a mínim dos cops per setmana.

Els arrossars que són fonamentalment focus de cria del G. Anopheles, amb un règim de desenvolupament larvari més llarg (10-15 dies) seran visitats un cop per setmana.

Mostres

Com es pot entreveure el capítol de la prospecció larvària en el conjunt de les tasques inherents al control antilarvari dels mosquits esdevé una part fonamental i requereix en termes globals pràcticament el 80 % dels esforços que s'hi destinen. De mitjana es realitzen més de 7.000 prospeccions al llarg d'una campanya, en les quals s'han d'utilitzar per a prospectar certs focus larvaris uns mitjans de locomoció molt tradicionals, ja que la morfologia del terreny no permet altres mètodes.

La visita del focus larvari contempla:

  • Constatació de la presència o no d'aigua en el focus
  • Recerca de la presència de larves de mosquits
  • Recollida de mostres
  • Notificació de qualsevol incidència natural o humana que pugui alterar el focus
  • Complimentació de les fitxes de camp de prospecció on queden reflectides totes les dades d'interès