Zones urbanes

Degut a la concentració al llarg dels anys de la població en el delta, ja sigui en els diferents pobles o urbanitzacions, en aquests llocs es presenta una acumulació de diferents espècies de mosquits, que si bé molts d'ells no s'han desenvolupat en el nucli urbà, sí que hi van a buscar la sang necessària per al seu desenvolupament embrionari.

Tot i això, la presència de nuclis urbans i urbanitzats importants en la zona deltaica comporta tot un seguit de focus larvaris que generen mosquits principalment del G. Culex. El desenvolupament d'aquests nuclis amb un origen rural, així com les característiques físiques del substrat en el que s'han desenvolupat, comporten tot un seguit de llocs on s'acumula l'aigua, ja sigui per causes naturals o antròpiques, amb una forta càrrega de matèria orgànica, i esdevé el lloc idoni per al desenvolupament de les larves de Culex pipiens.

Així, fosses sèptiques, regadores abandonades, sèquies de desguàs, embornals, solars abandonats amb recipients que s'omplin amb aigua de pluja, etc, estan marcats en uns plànols temàtics i seguits mitjançant una base de dades. D'aquí s'elaboren uns plànols de treball que són els que seguiran els operaris alhora d'inspeccionar i tractar-los un cop per setmana.

Solar abandonat

sèquia de desguàs

Aquesta problemàtica s'accentua en els nuclis pròpiament deltaics com són: Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, essent menor en el nuclis assentats majoritàriament sobre la terrassa continental: Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Camarles, l'Ampolla i el Perelló.

La millora de les infraestructures d'aquests nuclis, així com les tasques de conscienciació ciutadana que el CODE desenvolupa, fan que aquesta problemàtica la puguem considerar com a suficientment abordada, amb uns resultats que podem qualificar de bons.

Aquest treball es complementa amb l'educació i informació, mitjançant tríptics, xerrades, treball a l'escola, mitjans audiovisuals, etc., a fi de reduir aquesta problemàtica gràcies a la conscienciació ciutadana.