El COPATE comença el servei de recollida selectiva de la fracció orgànica porta a porta adaptada als grans productors

24/03/2023
Waste
El president del COPATE i els responsables del restaurant Bama Beach


El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ha començat aquesta setmana el servei de recollida de la fracció orgànica mitjançant el sistema porta a porta adaptat als establiments considerats grans generadors de la zona litoral del Baix Ebre. Un total de 65 establiments dels municipis de l'Ampolla, el Perelló, Camarles i l'Aldea s'han inscrit al servei, als quals el COPATE els ha lliurat un contenidor amb xip adaptat a les seues necessitats per poder separar correctament la fracció orgànica. Un servei que més endavant s'estendrà a la zona litoral del Montsià.

"Encoratjo els establiments a ser proactius i col·laborar a fer que aquest servei sigui un èxit, volem aconseguir més quantitat i qualitat de residus. Hem de millorar la taxa d'impropis la qual cosa ens permetrà incrementar el retorn del cànon de residus", ha explicat el president del COPATE, Xavier Faura, que avui ha visitat un dels restaurants que s'ha sumat al nou servei. "Vivim en un territori de gran valor mediambiental i hem de contribuir a cuidar-lo, és important separar adequadament els residus", ha dit el responsable del restaurant Bama Beach, Aitor Ema.

El COPATE ha posat en marxa la recollida porta a porta adaptada als grans productors (restaurants, bars, cafeteries, hotels, càmpings, etc.) després de realitzar els últims mesos una campanya informativa amb el lema 'Tanca el cercle'. Així durant aquest període se'ls ha informat de la necessitat de separar correctament l'orgànica, se'ls ha donat informació del nou servei de recollida pel que fa a freqüències i horaris i s'han analitzat les necessitats de cada establiment.

L'establiment té un adhesiu identificador
Aquest sistema permetrà fer un seguiment més acurat del comportament dels comerços implicats. I en aquest sentit, es promourà la corresponsabilitat, es garantirà el control d'ús i es farà possible l'establiment de mesures fiscals per part dels ajuntaments adaptades al pagament per generació de residus.

Amb el canvi de model de recollida selectiva es pretén augmentar la taxa de reciclatge per tal d'arribar als límits legals establerts per la Comissió Europea, els quals determinen que cal assolir un 55% de la recollida selectiva el 2025 i un 60% el 2030. Actualment, la taxa de recuperació al Baix Ebre i Montsià es situa entorn del 52%.

 

El camió recull a l'establiment el cubell de la fracció orgànica

Pel que fa al cost d'aquesta actuació és de 236.391,94 euros, subvencionada parcialment per l'Agència de Residus de Catalunya. Aquest cost inclou la campanya informativa, el vehicle amb la tecnologia d'identificació prevista i els cubells adaptats per a la matèria orgànica comercial.