El COPATE signa un conveni amb la Fundació Formació i Treball que permetrà que les deixalleries disposen d’un contenidor de donació de roba

29/09/2020
Residus
El president del COPATE i el gerent de la Fundació Formació i Treball amb mascareta davant d'un contenidor de donació de roba

Les 21 deixalleries gestionades pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) incorporaran un contenidor de donació de roba. El president del COPATE, Joan Alginet, i el gerent de la Fundació Formació i Treball, Xavier Puig, han signat avui un conveni de col·laboració a la deixalleria d’Alcanar que permetrà la instal·lació d’un contenidor de Roba Amiga que fomentarà la recollida de roba usada a través de la xarxa de deixalleries. A l’acte de signatura del conveni també hi ha assistit l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig.

Durant el 2019 es van recollir un total de 216,28 tones de tèxtil a través dels contenidors de roba que ja hi ha instal·lats als municipis de l’àmbit COPATE, un volum que representa un 0,6% dels residus generats. Al conjunt de Catalunya, es recullen 13.376 tones de roba a l’any, un 3% del total dels residus. “Malauradament, la majoria de roba acaba a l’abocador o a tractaments finalistes quan bona part podria recuperar-se i generar llocs de treball en la seua recollida, classificació, neteja, és a dir, en tot el procés per recuperar aquest producte tèxtil”, ha manifestat Alginet. Així, l’objectiu del COPATE amb la signatura d’aquest conveni és millorar el volum de recollida de roba utilitzada, però també reconèixer la tasca que duu a terme la Fundació Formació i Treball, tant pel que fa a la recuperació del tèxtil com per la inserció laboral.

Per la seua banda, l’alcalde d’Alcanar s’ha mostrat satisfet amb la posada en marxa d’aquest nou servei al municipi. “És un bon exemple d’economia sostenible i solidària, una aposta per donar una segona vida a la roba usada a la vegada que es promouen nous llocs de treball entre la població més vulnerable”, ha apuntat Roig.

La Fundació Formació i Treball és una entitat promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona que treballa per una societat més inclusiva, justa i solidària. En aquest sentit, una de les iniciatives que impulsa per generar oportunitats laborals i formatives en persones en risc d’exclusió social, és la recuperació i valorització del tèxtil. Així, la roba recollida als contenidors s’envia a la planta de triatge Roba Amiga, que Formació i Treball té a Sant Esteve Sesrovires on comença la tasca social. Gairebé el 95% de la roba recollida selectivament es reaprofita en el seu estat o es prepara per a processos de reciclatge, i només un 5% s’envia a processos de valorització energètica.