Ivan Garcia, alcalde de Roquetes, elegit per unanimitat nou president del COPATE

05/10/2023
COPATE
Ple COPATE

El COPATE ha celebrat aquest dijous 5 d’octubre la sessió de Constitució, on, Ivan Garcia Maigí, alcalde de Roquetes, ha estat elegit nou president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre. En la sessió d’aquest dijous han estat presents els membres de ple dret designats representants de les entitats consorciades, així un total de nou representants per part del Consell Comarcal del Baix Ebre, nou més del Montsià, cinc membres de la Ribera d’Ebre i quatre de la Terra Alta.

El Ple s’ha iniciat amb el discurs del president sortint, Xavier Faura, que ha reivindicat la rellevància del COPATE com espai i ens aglutinador de les quatre comarques de l’Ebre. Posteriorment, s’ha celebrat la votació, on per unanimitat, Ivan Garcia, alcalde de Roquetes ha estat nomenat nou president de l’entitat.

El nou president ha realitzat un discurs inicial on ha volgut contextualitzar i fer un repàs històric del COPATE, tot destacant el que per a ell són “els dos grans reptes de l’entitat: el control de plagues i la gestió de residus”, ha afirmat. Pel que fa al control de plagues, Garcia no ha defugit el debat que comporta l’augment de la població de plagues com les del mosquit, és per això que ha afegit, “aquest any el COPATE ha passat de 3 a 4 tractaments en arrossars i, efectivament, s’ha notat. Però cal enfortir els tractaments en zones naturals. I això exigeix comptar amb més eines”.

Nou President del COPATE, Ivan Garcia

Sobre la mosca negra, el nou president, Ivan Garcia, ha afirmat que aquesta no disposa d’un finançament propi per això, “farem una proposta de finançament nova, que permeti a la població autòctona sentir-se còmoda a casa seva i que la gent que ens visita ho faci amb les millors de les condicions possibles”.

Pel que fa a la gestió dels residus, el president, ha assegurat que el Dipòsit Controlat del Mas de Barberans, encara una nova fase d’adequació urbanística on el COPATE “preveu construir el nou Centre de Tractament de Residus de les Terres de l’Ebre, consistent en una instal·lació de pretractament de la fracció resta i una nova planta de tractament de la fracció orgànica” ha afirmat, Ivan Garcia.

Conscient del nou repte que es presenta en la gestió dels residus, fruit de l'esgotament de la capacitat d'admissió de la fase actualment en ús, Ivan Garcia, ha afegit, “sabem que aquesta situació representarà un increment dels costos de tractament que ja hem avançat als diferents municipis i que, en molts casos, conduirà als ajuntaments a fer una anàlisi rigorosa del tipus de servei que es presta al seu municipi”.

A banda d’aquests dos grans temes, el president també no ha deixat passar l’oportunitat de comentar altres àmbits on el COPATE destina esforços i recursos, com són la gestió de l’aigua, l’eficiència i l’estalvi energètic o l’impuls de la marca Reserva de la Biosfera.