
En un treball conjunt entre diferents entitats i administracions del territori, s’han portat a terme uns treballs de millores forestals a la zona del Toscar. Aquests treballs fets entre l’Ajuntament d’Alfara de Carles i l’ADF d’Alfara, amb la col·laboració del COPATE i el finançament de la Diputació de Tarragona.
Aquests treballs es van presentar de forma conjunta aquest passat dimarts, uns treballs de prevenció d’incendis en urbanitzacions i nuclis de cases, “en un context com el que ens trobem actualment de canvi climàtic, de pèrdua d’activitat agroforestal i edificacions dins de zones forestals, aquests treballs poden ser crucials en cas d’incendi a la zona” ha comentat el tècnic del COPATE, Guillem Argelich.
Els treballs han consistit en l’obertura de franges perimetrals al voltant de les cases de la urbanització, uns treballs d’una complexitat important, l’execució dels quals és la consecució d’un camí iniciat l’any 2021 amb la col·laboració entre el COPATE, l’Ajuntament d’Alfara de Carles, la Generalitat de Catalunya i els Bombers.
L’alcalde d’Alfara de Carles, Jordi Forné ha comentat “som un ajuntament menut, i per això hem de mirar d’aprofitar el màxim de recursos humans i econòmics que tenim a l’abast. Creiem que aquesta és una actuació que pot ser un exemple per a tot el territori, impulsada per un municipi petit que ha apostat per encarar un problema existent i fer-ho des de la coordinació de tots els agents implicats”.
Aquests treballs s’han portat a terme amb la coordinació del mateix Ajuntament, de l’ADF d’Alfara, el COPATE i els veïns del Toscar, i que ha comptat amb el finançament de la Diputació de Tarragona. Els treballs al Toscar s’han realitzat en franges de prop de 20 hectàrees, amb un valor de 40.000 €, que es van iniciar a executar l’any 2022, seguint les propostes fetes pels Bombers de la Generalitat, per garantir que en cas d’un incendi forestal el cos de bombers pogués actuar amb el màxim de seguretat possible en la protecció de les persones i la defensa de les cases del Toscar. A la zona del Mascar també s'han realitzat treballs per les mateixes dimensions i xifres similars, el que susposa un total d'àrees treballades de 40 hectàrees amb un valor total de 80.000 €.
Per la seva banda, la vicepresidenta del COPATE, Diana Valimanya, ha afirmat “aquests dies estem veient, en llocs tan llunyans com Califòrnia, però amb el que compartim el mateix clima mediterrani, de quines poden ser les conseqüències de no actuar en els nostres boscos. Hem d’actuar als nostres boscos i prendre consciència dels possibles problemes de viure prop de zones boscoses”.
Per acabar també hem pogut escoltar la veus dels veïns del Toscar, representats per Joan Llop, que ha afegit “estem molt satisfets de la feina feta i ara el que volem és que aquests treballs es mantinguin en un futur, seguint aquesta dinàmica de presa de consciència del perill i de coordinació per part de tots els agents implicats”.