Del 16 al 24 de novembre de 2024 es va celebrar la 16a edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, aquest any, posant èmfasi en la importància de reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus orgànics, la fracció de residus municipals que té un pes més gran dintre de la bossa d’escombraries domèstica.
Per a celebrar-ho, el COPATE va organitzar diverses activitats a diferents escoles del Baix Ebre i Montsià, concretament als centres d’educació primària de Masdenverge, l’Ampolla, Roquetes i la Raval de Cristo. Les activitats constaven d’una breu xerrada a l’alumnat de primer cicle sobre com poden evitar el malbaratament alimentari a les llars. També, es tractava de com s’han de separar correctament els residus orgànics i, un cop dipositats al contenidor marró, com aquests residus es transformen en compost per poder tancar el cercle de la matèria orgànica.
Tot seguit, s’elaboraven manualitats amb compost de la planta de compostatge del Mas de Barberans, perquè els nens poguessin familiaritzar-se amb el compost, tot plantant unes llavors de gespa perquè després poguessin emportar-se a les seves llars i veure com germinen. L’activitat portava el títol de Mònika, l’Orgànica. Una activitat que volia visualitzar i conscienciar els més joves de la importància i el valor del reciclatge. La idea és poder reproduir aquesta activitat en la resta de centres educatius durant el segon i el tercer trimestre del curs escolar del 2024-2025.
Unes activitats emmarcades en aquesta Setmana Europea de Prevenció de Residus que va néixer d’un projecte de 3 anys i que va rebre el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea, l'objectiu de la qual és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus treballa amb la jerarquia de residus i les accions que s’hi duen a terme promouen les 3 R: reduir el consum, reutilitzar productes i materials, i finalment reciclar els residus. Aquestes són les 3 R principals (n’hi ha moltes més) que cal tenir presents a l’hora de replantejar els hàbits de consum. A més de les 3R, també s’organitzen accions de neteja o “Clean-Up Days” per conscienciar sobre el problema dels residus abocats al medi natural.