El COPATE implantarà la recollida de residus porta a porta adaptada pels grans productors

28/03/2022
Residus
Residus Copate

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) segueix treballant per promoure la recollida de la fracció orgànica al Baix Ebre i Montsià. Així, després de la implantació del porta a porta a Paüls i Benifallet i de l’ampliació de la recollida de la fracció orgànica a Alcanar-Platja i les urbanitzacions de l’Ametlla de Mar, el següent pas és la introducció d’un porta a porta comercial a la zona litoral. Una actuació subvencionada parcialment per l’Agència de Residus de Catalunya, amb un cost previst de 236.391,94 euros (incloent-hi el vehicle exclusiu de grans productors, el sistema d’identificació d’usuari, la campanya de sensibilització i els cubells dels grans productors) i amb un finançament atorgat de 74.713 euros.

“L’objectiu d’aquest nou servei és facilitar als grans productors la recollida de la fracció orgànica. Volem aconseguir més quantitat i qualitat, és a dir, reduir la taxa d’impropis la qual cosa ens permetrà incrementar l’import de retorn del cànon de residus”, ha explicat el president del COPATE, Xavier Faura, que hi ha afegit: “Hem de reciclar i fer-ho bé.” En concepte de retorn del cànon sobre residus es premia, principalment, la recollida selectiva d’orgànica de  qualitat.

El nou servei de recollida permetrà millorar la taxa de recuperació de la fracció orgànica, tant en quantitat com en qualitat. Així es reduiran els impropis i es facilitarà l’accés a la recollida selectiva al sector de la restauració oferint-los un servei adaptat a les seues necessitats.

Pel que fa als municipis que s’adheriran a aquest nou servei són Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea, Alcanar, l’Ampolla, Amposta, el Perelló, la Ràpita i Camarles. En total, el servei s’implantarà, en una primera fase, en 250 establiments, bàsicament els dedicats a la restauració (restaurants, bars-cafeteries, hotels i càmpings), on es distribuiran cubells de diferents capacitats (d’entre 120 i 1.000 litres) en funció de les necessitats de cada gran productor. També la freqüència de la recollida s’adaptarà a les necessitats del sector.

A més, els cubells subministrats als grans productors portaran un xip, la qual cosa permetrà identificar l'usuari. D'aquesta manera es promou la corresponsabilitat, es garanteix el control d'ús i es pot permetre l'establiment de sistemes fiscals que introdueixin el pagament per generació.

Pròximament, es desplegarà la campanya de sensibilització per a la introducció d'aquesta nova recollida i des de l'equip de comunicadores del COPATE es visitarà cadascun dels grans productors previstos que s'adhereixin al nou servei per fer un recompte de les necessitats pel que fa a cubells i després d'analitzar les necessitats logístiques i adquirir els cubells, es subministraran als establiments. La previsió és que es pugui fer l'anàlisi de necessitats abans de l'estiu i que es pugui iniciar la ruta aquesta tardor.

Segons, un estudi de l'Institut Cerdà, els restaurants, bars, cafeteries i activitat del sector de l'alimentari són les activitats que realitzen una major aportació a la generació de residus municipals de Catalunya. Així, un restaurant tipus produeix 15,5 tones de residus/any, que és l'equivalent a la generació de 10 habitatges. Per tant, totes les actuacions encaminades a la millora de la recollida del sector de la restauració poden tenir un gran impacte en l'assoliment dels objectius de recollida selectiva.