El COPATE i la URV treballen junts per aconseguir finançament europeu i promoure un canvi del model econòmic a les Terres de l'Ebre, sota el paraigua de la Reserva de la Biosfera

18/10/2016
Reserva de la Biosfera
Presentació del projecte a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre

Avui s’ha presentat el PECT EbreBiosfera a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre a càrrec d’Alfons Montserrat, vicepresident del COPATE de l’àrea de la Reserva de la Biosfera, Azael Fabregat, director del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili i Josep Aragonés, coordinador tècnic de la Reserva de la Biosfera.

Alfons Montserrat ha obert l’acte de presentació i ha remarcat el principal objectiu del PECT: “Busca un canvi de model econòmic territorial, que ha de generar ocupació de qualitat. Volem que sigui un projecte transformador per al territori tant quantitativament com qualitativament. A més, en el marc de la Reserva de la Biosfera, el PECT permetrà guanyar molt temps en la maduració i execució de projectes, ja que alguns d’ells que es visualitzaven a llarg termini es podran accelerar amb les operacions previstes al PECT.”

El PECT és el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre, centrat en impulsar els Sectors Líder amb potencial endogen mitjançant l’ús intensiu de les TIC i la Transferència de coneixement i la Innovació. Es tracta d’un projecte que promou un canvi en el model econòmic territorial en favor del coneixement, la innovació, la generació d’activitat econòmica i empresarial i l’ocupació de qualitat. El PECT EbreBiosfera té com a palanca fonamental el desenvolupament de la Reserva de la Biosfera com a eix vertebrador del desenvolupament econòmic territorial i ve definit pels següents elements estructurals:
• És un projecte territorial
• El projecte, totes les operacions incloses, es fonamenta en dos processos estratègics previs elaborats pel territori els darrers anys. En particular, el Pla Estratègic per a l’Empresa i l’Ocupació de les Terres de l’Ebre (PEEOTE) i el Pla de Gestió de la Reserva de la Biosfera, que està pràcticament finalitzat i serà presentat en breu.

Aquests projectes d’especialització i competitivitat territorial s’emmarquen en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
Per articular aquest projecte es recorre a certes complicitats i relacions existents del teixit d’institucions i entitats del territori. Aquests són els participants del PECT EbreBiosfera: el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), la Universitat Rovira i Virgili (URV) mitjançant el seu Campus de les Terres de l’Ebre i la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) ubicada en el mateix campus, l’Ajuntament de Tortosa, la Fundació Agroterritori, la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta (FEPROMODEL), el Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya (CENFIM), l’Ajuntament d’Amposta i els Consells Comarcals de les quatre comarques de l’Ebre, és a dir, el del Baix Ebre, que actua d’Entitat representant, i els del Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta que actuen com a participants.

El pressupost total del PECT EbreBiosfera és de 4 milions d’euros, dels quals un 50% seria finançat amb els fons FEDER, un 12% serà aportat per la Diputació de Tarragona i el 38% restant amb fons propis dels socis participants.
La convocatòria es resoldrà al març-abril del 2017 i, en cas d’aconseguir el finançament es preveu posar en marxa les accions a partir del juliol del 2017, i es disposarà de tres anys per al seu total desplegament.

Josep Aragonés ha presentat els continguts del PECT, actuacions previstes, pressupost i calendari, i ha ressaltat: “El PECT és una eina molt important per poder desenvolupar la Reserva de la Biosfera al territori, i ha remarcat l’acord entre la URV i el COPATE per tirar-ho endavant, gràcies a l’Oficina Tarragona Regió del Coneixement, un instrument que té la URV que ha estat clau en tot el procés i que és un gran coneixedor dels programes d’ajuts europeus.” A més, ha avançat que en les properes setmanes es presentaran alguns dels treballs de la Reserva de la Biosfera i es donarà a conèixer al territori com va evolucionant la Reserva. En aquesta línia, ha explicat el projecte Life d’adaptació al canvi climàtic, els acords de col·laboració amb la Diputació de Barcelona i el programa de formació de les empreses adherides a la marca.

Azael Fabregat ha tancat la presentació manifestant que per a Universitat és un plaer poder participar en aquests projectes: “Hem de construir el futur i ho hem de fer innovant, per tant, la Universitat està posada i estarà en projectes d’aquest tipus ja que és la nostra raó de ser. A més, hi veiem una cosa grandiosa en aquest projecte i és que fem territori junts, ajuntem totes aquelles iniciatives del territori que sumades multipliquen. No sabem si ens ho atorgaran i si serà un èxit o no, però lluitarem perquè ho sigui.”