El COPATE dóna el tret de sortida a la primera campanya de prevenció de residus conjunta al Baix Ebre i Montsià

21/11/2016
Residus
Imatge de la roda de premsa

Emmarcat en la celebració de la Setmana Europea de prevenció de residus, el COPATE ha presentat, aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre, la campanya de prevenció de residus que comença avui mateix a les comarques del Baix Ebre i Montsià.

Francesc Gas, president del COPATE, ha obert la roda de premsa presentant als assistents: Josep Maria Lleixà, vicepresident del COPATE de l’àrea de Gestió de Residus, Mercè Mariano, tècnica responsable de la Gestió dels residus al COPATE i la Margarita Wessels, gerent de la Segona Volta. Francesc Gas ha destacat: “Es tracta de la primera campanya de sensibilització envers la prevenció dels residus que es fa com a COPATE, i de forma conjunta a l’àmbit del Baix Ebre i del Montsià.” A més, ha remarcat que el COPATE va néixer amb la vocació de crear economies d’escala en quan la gestió dels residus assumint les funcions que, fins ara, desenvolupaven el Consorci de Residus del Montsià (CRM) i el Consorci de Residus del Baix Ebre (Rebé): “En aquesta línia, es presenta aquesta campanya que pretén conscienciar la ciutadania en termes d’evitar la generació de residus”.

Josep Maria Lleixà ha posat de manifest la necessitat de treballar conjuntament governs, administracions, empreses, comerços, associacions i ciutadania, per tal que la prevenció de residus pugui ser una realitat: “La prevenció requereix un canvi important en la gestió i només així, amb la implicació màxima de tots els actors, serà possible”. A més, ha parlat del concepte d’economia circular: “Europa està treballant cada vegada més per impulsar iniciatives relacionades amb l’economia circular. És a dir, passar d’una economia lineal on s’extrauen els recursos, s’utilitzen i es llencen, a un altre paradigma on s’usin els recursos de forma més sostenible i es tanqui el cercle dels cicles de vida dels productes, a través d’un major reciclatge i reutilització, aportant beneficis al medi ambient i creant nous llocs de treball verds que impulsin una economia verda”. Per acabar la seva intervenció ha explicat que la campanya que es presenta començarà aquesta setmana i s’allargarà durant tot el 2017, amb un cost total de 85.000€, dels quals un 75%(64.071€) són finançats per l’Agència de Residus de Catalunya.

La tècnica del COPATE responsable en la gestió dels residus, Mercè Mariano, ha presentat la imatge de la campanya, que identificarà totes les futures accions en matèria de prevenció que es portin a terme pel COPATE d’ara endavant. L’eslògan de la campanya és: Re-aprofitem-los! Dels residus en fem recursos. El logotip és un cercle amb les 3R al centre (Redueix, Reutilitza, Recicla) envoltat dels nombrosos cicles que poden seguir els productes si els donem una nova vida. A més, ha explicat les tres grans accions que es despleguen de la subvenció. En primer lloc, la redacció d’un Pla local de prevenció de la generació dels residus municipals, pla supracomarcal que ha de marcar el full de ruta en matèria de prevenció de residus els propers anys. La segona acció són els tallers per al públic adult que s’organitzen conjuntament amb La Segona Volta com ara: customització de mobles, fer mobles amb palets, reparació i manteniment d’electrodomèstics, reparació de roba... Aquests tallers són gratuïts, cal inscripció prèvia i el calendari es podrà consultar actualitzat a les webs del COPATE i La Segona Volta. A més, es realitzaran tallers als centres educatius a través de l’equip de comunicadores ambientals del COPATE: xerrades a les aules i tallers de manteniment i reparació de bicicletes i també la dinamització de mercats d’intercanvi de joguines i llibres, per exemple. Finalment, la tercera gran acció que es preveu és l’adequació d’algunes deixalleries amb contenidors tancats amb clau per tal de recuperar residus amb potencial d’aprofitament (mobles, residus elèctrics i electrònics, etc). i que així, puguin ser redireccionats a les instal·lacions de la Segona Volta, on seran netejats, reparats i/o restaurats per tal de ser venuts de segona mà o en mercats d’intercanvi.

Finalment, la Margarita Wessels ha presentat la Segona Volta, associació sense ànim de lucre dedicada a la recuperació d'objectes de segona mà, realització de tallers educatius i de formació, mercats d’intercanvi i altres activitats per promoure la prevenció de residus. Aquest dissabte han celebrat el seu 3r aniversari, presentant dades com la recuperació de 68 tones de residus, evitant que acabin llençades a les escombraries i donant-los, així, una segona vida. Les seves instal·lacions es troben al Polígon Industrial d’Ansedó al Raval de Cristo, a Roquetes.