El COPATE demana la continuïtat dels punts de guaita forestals a les Terres de l’Ebre

04/05/2020
Territori, entorn natural i gestió forestal
Imatge d'un bosc de les Terres de l'Ebre

La comissió de govern del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha acordat demanar al departament d’Interior el manteniment dels punts de guaita a les Terres de l’Ebre per a la prevenció d’incendis forestals. Un servei del qual la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha anunciat que prescindirà i que comportarà el tancament dels 47 punts de guaita que hi ha al país, ja que els considera obsolets i els substituirà per videocàmeres. “La tecnologia pot complementar la vigilància realitzada per part del guaita però no substituir-la. No podem escatimar recursos en la protecció del nostre entorn natural; a les Terres de l’Ebre tenim una gran extensió d’espais forestals i bona part d’aquesta superfície està protegida”, ha manifestat el president del COPATE, Joan Alginet.

A les Terres de l’Ebre, el principal punt de guaita és el del cim de Caro, però n’hi ha d’altres i tots estan ubicats en punts estratègics: el Negrell i el Tossal d’en Grilló al Port; Punta Alta a la serra de Pàndols; Cerro Gordo a la serra de Godall; la Creu de Santos a la serra de Cardó i la serra de Llaveria. Durant dècades els guaites forestals de les Terres de l’Ebre han identificat qualsevol columna de fum i han detectat rebrots d’un incendi, a més la qualitat de les seues observacions permet distingir si es tracta d’una crema controlada o no.

La petició del COPATE s’afegeix a la de l’Ajuntament de Roquetes que dies enrere va mostrar la seua oposició al tancament dels punts de guaita i el seu desacord amb la situació de precarietat laboral del personal de la categoria de guaita forestal. A les Terres de l’Ebre hi ha 9 guaites.