El COPATE rebrà una subvenció de 3,6 milions d'euros pel control de la mosca negra i el mosquit

06/09/2022
COPATE
Inici de la campanya de tractament de la mosca negra

El govern ha concedit una subvenció directa al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) per al finançament de les actuacions previstes al Pla d'actuació per a la prevenció i el control de les plagues de mosquits i mosca negra a les Terres de l'Ebre i la zona del Baix Segre i Cinca per al període 2022-2025, per un import total de 3.597.280 euros.

En els darrers anys, la problemàtica lligada als mosquits presents al Delta de l'Ebre han estat objecte de control exhaustiu i ha permès establir uns protocols d'actuació amb les diferents administracions presents en el territori a fi de poder executar al voltant d'unes 5.000 hectàrees de tractament en espais naturals i unes 6.000 hectàrees pel que fa als arrossars. La subvenció concedida per als pròxims quatre anys permetrà poder seguir executant i, si és possible, millorant aquest protocol, donat el caràcter fluctuant que presenta aquest territori i els canvis climàtics que ens afecten.

"La concessió d'aquesta subvenció permet consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris per a controlar aquestes plagues", ha manifestat el president del COPATE, Xavier Faura. El COPATE podrà millorar la planificació dels tractaments perquè ja disposarà del finançament per part de la Generalitat, per tant, podrà adquirir el producte per combatre la plaga a un millor preu, farà la compra per diversos exercicis.


També es garantirà l'inici del tractament de la mosca negra a principi d'any,enguany és la tercera campanya que s'ha fet i ha quedat demostrada l'eficàcia del tractament i disminució de la plaga.
La plaga de la mosca negra, que en el seu dia va causar una gran problemàtica socioeconòmica i també sanitària, es troba actualment sota control gràcies al control larvari de la població d'aquesta espècie, que amb l'ajut de les diverses administracions implicades s'ha pogut desenvolupar.


Finalment, la subvenció incorpora 200.000 euros addicionals (50.000 cada any) respecte de l'aportació actual de la Generalitat per tal d'executar la tasca encomanada pel departament de Salut de seguiment dels virus transmesos per mosquits (arbovirosis).