El COPATE fa el segon tractament de la temporada a l'Ebre per controlar la població de mosca negra

31/05/2023
Salubridad
Xavier Faura, president del COPATE, explica la realització del tractament

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ha fet avui el segon tractament de la temporada per controlar la població de mosca negra a l'Ebre, mentre que ahir va fer-lo al Segre. Un segon tractament que s'ha retardat unes setmanes per una demora en l'adquisició del biocida (BTI) i una greu avaria de l'únic helicòpter que pot fer els tractaments.

Amb tot, des del passat mes de febrer, que els tècnics de COPATE van fer el primer tractament, s'han fet  els mostrejos, i la població de mosca negra està controlada.
Un control que és possible, gràcies al fet que aquest ha estat el quart any consecutiu que el tractament es duu a terme a principi d'any amb l'objectiu de combatre la plaga amb més garanties, ja que s'actua sobre la primera generació de larves abans que es converteixen en exemplars adults.
"Els tres últims estius hem constatat una reducció de larves i d'exemplars de mosca negra, de manera que s'han generat menys queixes per part de la població i hem reduït l'impacte de la mosca negra sobre les activitats socioeconòmiques de la zona, especialment el turisme i l'agricultura", ha manifestat el president del COPATE, Xavier Faura.

El director tècnic del COPATE, Raül Escosa, explica com es fan els tractaments
Fins al mes d'agost es faran quatre tractaments més. Uns tractaments que es fan en set punts del riu compresos entre Ascó i Tortosa, amb l'abocament des d'un helicòpter de 2.100 litres del producte biològic BTI. Aquests tractaments s'han de fer en helicòpter perquè és el sistema que ens dona més garantia d'efectivitat per la seua rapidesa de desplaçament al llarg dels trams, per la seua facilitat d'accés a punts determinats sobre la cartografia i poder així aplicar el producte en el temps establert.

 

Mostreig de mosca negra al Segre

Pel que fa al pressupost per combatre la mosca negra a l'Ebre serà enguany d'uns 360.000 euros (el 2022 la Generalitat va concedir una subvenció directa al COPATE de 3,6 milions d'euros per a la prevenció de la mosca negra i el mosquit que permet consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris per controlar estes plagues)