El COPATE presenta el projecte del nou Centre de Tractament de Residus de l'Ebre al director de l'Agència de Residus de Catalunya

21/07/2021
Déchets
El director de l'Agència de Residus de Catalunya visita les instal·lacions de l'abocador de Mas de Barberans

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha visitat avui les instal·lacions de tractament dels residus del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) a Mas de Barberans. Una instal·lació que compta amb dues infraestructures clau en la gestió dels residus: la planta de compostatge i el dipòsit controlat. Unes infraestructures que s'han d'ampliar i, en aquest sentit, el president del COPATE, Joan Alginet, ha explicat al director de l'ARC que s'ha iniciat la tramitació per poder-les ampliar en 45.000 metres quadrats. També han assistit a la visita el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó; l'alcalde de Mas de Barberans i vicepresident de l'àrea de Residus del COPATE, Josep Maria Lleixà i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.

 

El president del COPATE explica el projecte d'ampliació de les instal·lacions de Mas de Barberans



El projecte d'ampliació contempla la construcció d'una nova planta de compostatge, amb una capacitat per tractar 15.000 tones de fracció orgànica anuals i una planta de tractament mecànic-biològic per a la fracció resta, amb una capacitat de 40.000 tones anuals. "Ja tenim el projecte bàsic de l'ampliació, ara l'Ajuntament de Mas de Barberans ha d'aprovar el pla especial urbanístic i traslladar-ho a la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre perquè ho aprovi", ha explicat el president del COPATE.

La previsió del COPATE és que la tramitació del projecte s'allargui durant un any i a final de 2022 es comenci a executar l'actuació que suposarà una inversió d'uns 25 milions d'euros. En aquest sentit, el director de l'ARC, que avui ha fet la primera visita oficial a les Terres de l'Ebre, ha refermat el compromís de l'Agència de Residus amb el territori i amb el projecte del nou Centre de Tractament de Residus. També el delegat del govern a les Terres de l'Ebre ha reconegut el paper del COPATE en la gestió dels residus, així com el de l'Ajuntament de Mas de Barberans. "Per continuar sent competitius és necessària una inversió important a les actuals instal·lacions de Mas de Barberans i des de la Generalitat i l'Agència de Residus assumim aquest compromís perquè les Terres de l'Ebre continuen sent un territori pioner en la gestió de residus", ha assenyalat Salvadó.

El Dipòsit Controlat de Residus de Mas de Barberans va iniciar la seua activitat l'any 1993, i es va explotant per fases: la fase I està clausurada, la II semiclausurada i, actualment, s'està executant la fase III, amb una vida útil d'un any. "La inversió que s'executarà marcarà un abans i un després a Mas de Barberans, el centre de tractament de residus anirà de la mà de projectes d'implantació d'energies renovables", ha manifestat Alginet.

A més de l'ampliació de la instal·lació de gestió dels residus, l'ARC també finançarà l'adquisició de dues màquines per millorar el funcionament de les instal·lacions actuals. Així s'adquirirà una màquina per retractilar les bales compactades de brossa que es disposen al dipòsit controlat de residus, la qual cosa minimitzarà la dispersió de volàtils per les fortes ràfegues de la zona, i una altra màquina per triturar el material que arriba procedent de les deixalleries, concretament, els residus voluminosos i la fracció vegetal, la qual cosa permetrà allargar-ne la vida útil.