Sou a: Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre » Fitxa tècnica i zonificació

Fitxa tècnica i zonificació


Data de la declaració:  28 de Maig de 2013
Superfície:367.729 ha (terrestres: 78,2% ; marítimes: 21,8%)
Ubicació:Tarragona (Catalunya)
Municipis:45
Població:182.521 habitants


Activitats humanes


Existeix una gran activitat agroalimentària enfocada als productes de qualitat. Destaquen els cítrics, la fruita, l’arròs, la ramaderia, la pesca i l’aqüicultura. També la producció d’oli i de vi amb varietats autòctones, emparades per Denominacions d’Origen. Té una important presència el turisme bastat en el patrimoni natural i cultural, per a la qual cosa hi contribueixen els centres i rutes d’interpretació.


Figures de protecció


El 35% de l’àmbit de la Reserva està inclòs a la Xarxa Natura 2000. Destaquen les tres zones nucli:


  • Parc Natural dels Ports
  • Parc Natural del Delta de l’Ebre
  • Espai d’Interès Natural de la Serra de Cardó


Característiques ecològiques


Coexisteixen espais naturals importants per a la conservació de la biodiversitat amb veritables agrosistemes com els arrossars del Delta. La majoria del territori està format per sediments relacionats amb la dinàmica fluvial, destaca la plana deltaica de 320 km2. En les zones muntanyoses abunden les manifestacions càrstiques i altres formes erosives.


L’Ebre vertebra la Reserva i abunden els ecosistemes aquàtics, la conservació dels quals depèn de la gestió integral de la conca. El cabdal i la qualitat de l’aigua són fonamentals per al manteniment del Delta. La zona és sensible als efectes del canvi climàtic, i la seva mitigació és un dels reptes de la Reserva.


A causa del variat relleu i de la situació biogeogràfica hi abundeu els endemismes: sobre un fons mediterrani es superposen elements atlàntics i centreeuropeus. Hi ha una gran diversitat d’hàbitats, des dels sistemes dunars del Delta fins a les fagedes del massís dels Ports.


El Delta, inclòs al conveni Ramsar, constitueix una de les zones humides més importants del Mediterrani, on s’hi citen més de 360 espècies d’aus i 50 de peixos. Destaquen el flamenc, la gavina de Audouin, la polla blava...


Als Ports hi abunda la Capra hispanica i existeixen poblacions estables d’espècies emblemàtiques de la fauna ibèrica.


Zonificació


PDF [ Zonificación RdB TE A1 ]

* Zona nucli: àrees d’elevada protecció, normalment es correspon amb àrees legalment protegides. Zona que contribueix a la conservació dels paisatges, ecosistemes, espècies i variacions genètiques. 71.697 ha (19,5% del total de la Reserva).


* Zona tampó: àrees que conformen la Xarxa Natura 2000, que envolten la zona nucli o confronten, i on es realitzen activitats ecològicament idònies, compatibles amb la conservació de la zona nucli. 74.780 ha (20,3% del total de la Reserva).


* Zona de transició: la resta del territori, les àrees no protegides; àrees dedicades a la promoció d’un desenvolupament econòmic i humà sostenible des dels punts de vista social, cultural i ecològic. 221.250 ha (62,1% del total de la Reserva).